URBANISME
Societat 27/10/2018

El Manacor modern recupera l’Antigor

Rehabilitar els barris degradats, entre les mesures municipals per millorar l’estètica de la ciutat

Miquel Barceló
3 min
El carrer dels Gerrers és el primer vial de la part antiga de Manacor que es vol rehabilitar amb finançament estatal, reordenant els espais públics, eliminant barreres arquitectòniques i reformant de 40 edificis degradats.

ManacorLa inversió pública per embellir els espais públics de Manacor continuarà a curt termini, segons l’actual equip de govern de centredreta. Però la renovació urbana no serà completa si no es millora l’estètica dels edificis i es fan reformes als habitatges que els facin més habitables. Per això, l’Ajuntament acaba d’aprovar un seguit d’incentius, en forma de rebaixes de taxes, per tal d’animar els veïns a reformar l’interior i l’exterior de les seves llars. Es tracta d’una proposta que també té com a destinataris el comerços en un objectiu bàsic: estimular l’activitat econòmica, especialment en els districtes més degradats, i una millor estètica dels habitatges no sols de la ciutat sinó de la resta dels nuclis del terme.

Com assolir aquests objectius quan moltes famílies no han sortit encara de la crisi econòmica? Idò amb una bonificació de l’impost de construcció per a la reforma d’habitatges i comerços de fins al 95%, acompanyada d’una rebaixa de l’IBI, que arriba al 10% en els tres darrers anys, segons la delegada municipal d’Hisenda, Maria A. Sansó.

El segon fil conductor per regenerar barris degradats és accedir al Pla estatal de l’habitatge 2018-2021, delimitant una Àrea de Regeneració i Rehabilitació Urbana (ARRU). La delegada d’Urbanisme, Bel Febrer, remarca que estam davant un pla que obre un ventall d’ajudes a propietaris i ajuntaments.

Manacor presenta candidatura en aquest Pla estatal de l’habitatge després de delimitar-ne l’àrea d’intervenció: la barriada de l’Antigor i una part dels districtes dels seu entorn, que també necessiten millorar el teixit residencial i dur a terme una reactivació comercial.

El primer projecte presentat per l’Ajuntament de Manacor al pla estatal té un cost d’1,1 milions d’euros: 800.000 de la part privada i 300.000 de la pública. El Ministeri de l’Habitatge subvencionarà 300.000 euros a particulars i 125.000 euros de les intervencions de l’Ajuntament, en cas que s’aprovi la proposta. Aquesta ajuda servirà per a la restauració de façanes i cobertes d’ uns 40 edificis privats, a més de la renovació dels serveis públics de les vies i la millora de l’accessibilitat.

L’Ajuntament acaba de delimitar la zona de la ciutat que pretén renovar i que té l’epicentre en el barri de l’Antigor. L’abast urbà inclou els seus districtes perifèrics perquè puguin accedir a ajudes en fases posteriors, fins al 2021.

El primer àmbit proposat (des de l’avinguda del Tren fins a l’avinguda del Torrent) inclou 32 carrers, les dues avingudes esmentades i tres places (Sant Jaume, Creus i Font i Roig i l’Antigor). En total, 143.000 m2, 23.000 dels quals són d’espai públic i 120.000, de superfície edificada. En aquesta zona hi ha dos centres educatius i hi viuen 2.600 habitants, una cinquena part dels quals és de nacionalitat marroquina.

La primera fase de l’ARRU proposa 110 actuacions a 40 habitatges del carrer dels Gerrers i de la plaça l’Antigor.

Des de l’àrea municipal d’Hisenda s’apunta que hi ha una certa reactivació amb la millora estètica que darrerament està executant l’Ajuntament a carrers i places, mentre alhora es renoven les xarxes d’aigua, de sanejament i pluvials i es reordenen espais per donar més protagonisme als vianants.

Des del segon trimestre del 2017 fins al primer del 2018 s’han donat d’alta 186 nous autònoms. Això és, segons fonts del Departament d’Hisenda municipal, un indicador que l’emprenedoria agafa força i que l’Ajuntament ha d’acompanyar-la i estimular la millora estètica dels edificis.

L’Antigor data del segle XVII i té un traçat irregular amb seccions vials d’entre 3,5 i 6,5 metres d’amplària. En les darreres dècades, s’hi ha instal·lat una població de diverses nacionalitats. L’Ajuntament intenta frenar la degradació que pateix el barri amb canvis socioeconòmics que li han fet perdre una gran part de la identitat.

stats