Societat 22/05/2020

Mallorca, Menorca i Eivissa passen a la fase 2 del desconfinament

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho ha anunciat aquest divendres durant la seva compareixença

Ara Balears
2 min
Sant Elm presenta un aspecte singular en plena temporada

PalmaA partir del pròxim dilluns, Mallorca, Menorca i Eivissa passaran a la fase 2 del desconfinament, segons ha informat aquest divendres el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença que ha fet per anunciar el progrés dels diferents territoris en el desconfinament. Així, les tres illes s'uneixen a Formentera, que d'ençà de dilluns d'aquesta setmana ja està en aquesta fase.

El Govern balear va demanar aquest canvi de fase basant-se en el bon balanç assistencial i aquest mateix dijous, el portaveu del Comitè autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, va assegurar que les Illes estaven preparades per continuar endavant. Precisament la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha volgut agrair, a través de les xarxes socials, als sanitaris i als ciutadans el "compromís col·lectiu" per poder fer aquest canvi de fase. "És una gran notícia que ens ha d'animar a continuar fent les coses bé".

Illa ha informat que "els propers dies" la major part de l'Estat entraria a la fase 2 i ha informat que Barcelona i Madrid passaran la setmana que ve a la fase 1. Les dues capitals entren, així, en fase 1 dues setmanes més tard que aproximadament el 50% del territori estatal, juntament amb tota la comunitat de Castella i Lleó. Illa ha felicitat totes les comunitats autònomes per l'esforç que han fet, que està ajudant a superar aquesta situació.

Què es podrà fer en la fase 2?

Així, a partir del dilluns 25 de maig, a les tres illes es podrà anar a la platja per fer activitats esportives, professionals, o recreatives, com nedar o prendre el sol. També obriran les piscines comunitàries amb un aforament màxim del 30%. Les piscines esportives, tan tancades com a l'aire lliure, també obriran amb un terç del seu aforament i amb cita prèvia.

A més, es permetrà el consum en bars i restaurants a les taules si es garanteix la separació entre clients a la mateixa taula i entre taules, però en quedaran exclosos les discoteques i els bars nocturns. L'aforament es limitarà a un terç a l'interior i només es podrà consumir assegut o per endur. A les tendes s'ampliarà l'aforament fins al 40%.

S'obriran les instal·lacions esportives cobertes per fer activitats, amb cita prèvia i amb un 30% de la capacitat i s'amplia a 20 el nombre de persones que poden anar en grup a fer activitats de turisme actiu i de naturalesa. Aquesta segona fase recull també l'obertura dels centres educatius (tot i que a les Illes no es durà a terme) i de formació extraescolars.

En hotels i allotjaments turístics, s'obriran les zones comunes i es limitaran a un terç de l'aforament. Pel que fa a les activitats a l'aire lliure, els actes i espectacles culturals i d'oci hauran de ser de menys de 400 persones, amb el públic assegut i mantenint la distància necessària.

A més, podran assistir a un funeral o una cerimònia de cremació un total de 25 persones i s'ampliarà l'aforament dels llocs de culte al 50%. També es podran fer bodes a tot tipus d'instal·lacions, sempre que no se superi el 50% de l'aforament i, en tot cas, un màxim de 100 persones en espais a l'aire lliure o de 50 persones dins espais tancats.

stats