Societat 25/12/2020

Lots de Nadal per a tothom menys per als marroquins

Una empresa de Lloseta s’estalvia les cistelles per als treballadors magribins amb l’excusa de la religió

D. Reynes
3 min
Lots de Nadal per a tothom menys per als marroquins

PalmaQuan es parla de discriminació laboral sovint es pensa només en les traves amb què es troben alguns col·lectius per aconseguir una feina, però hi ha moltes maneres de tractar uns treballadors d’una manera diferent dels altres. Una empresa de Lloseta, per exemple, ha regalat un lot de Nadal al personal, però no a tothom: n’ha deixat fora els marroquins. I es pot discutir si aquesta diferència s’ha fet amb mala fe o no, però el cas és que els tradicionals lots s’han repartit d’un en un als treballadors afortunats, d’amagat. Un dels que no han rebut el regal ha confirmat a l’ARA Balears que no sabia que hi havia cistelles d’empresa.

El propietari de Paviments Lloseta SL, que nom Joan, admet que han regalat una cistella amb vi a tots els treballadors menys als d’origen marroquí perquè, entenent que tots eren musulmans -i confonent origen i religió-, té clar que “els marroquins no beuen alcohol”. Però un altre treballador de la companyia, que demana que no es publiqui el seu nom, ha confirmat a aquest diari que els lots tenien més productes: “Hi havia dues botelles de vi, mig formatge, una canya de llom ibèric, un fuet i una llauna de foie ”. També explica que l’empresa els va demanar que fossin discrets perquè els que no rebien els regals no se n’adonassin.

Als marroquins que treballen en aquest negoci dedicat a la fabricació i la venda de rajoles, llambordes i derivats del ciment al principi els costava de creure que haguessin rebut un tracte diferenciat amb els lots de Nadal. I és que els caps cridaren els treballadors afortunats un per un a les oficines, on, després de donar-los els lots, els demanaven que no en diguessin res als seus companys i els reconeixien que no en donarien als d’origen marroquí.

“No els en donam perquè no sabem què regalar-los, perquè fa anys ja els vàrem demanar si volien alguna cosa i no varen saber què dir”, assegura el propietari. Alguns treballadors expliquen a l’ARA Balears que això s’hauria pogut resoldre fent cistelles sense alcohol ni derivats del porc. Davant d’aquesta possibilitat, el propietari contesta amb una frase que el delata: “Aquests tipus de detalls els feim per Nadal perquè són les nostres festes, i ells no les celebren”.

L’article 314 del Codi Penal és clar i estableix que són delictes contra els drets dels treballadors “els que produeixin una greu discriminació” a la feina “per raó de la seva ideologia, religió o creences, pertinença a una ètnia, raça o nació, el seu sexe, l’orientació sexual, la situació familiar, malaltia o incapacitat”. Això sí, ho són sempre que no es “restableixi la situació d’igualtat” després d’un requeriment o sanció administrativa. I aquest no és el cas de Paviments Lloseta SL, que, com a mínim per ara, no ha rebut cap requeriment.

El precedent del sopar

El propietari recorda, per reforçar les seves excuses, que una vegada varen organitzar un sopar de Nadal amb tots els treballadors. Demanaren porcella per a tots, excepte per als marroquins, per als quals encarregaren xot. Però tot i això no en menjaren. I que no és només que els musulmans no mengin porc: molts només admeten la carn d’animals sacrificats segons la dhabiha, que estableix una manera de matar-los amb un tall a l’esquena pensat perquè es dessagnin més ràpid i pateixin menys. La carn d’animals sacrificats així es considera dins del grup d’aliments halal, permesos, mentre que el porc i l’alcohol, entre d’altres, són prohibits, haram. El xot que els varen oferir no s’havia sacrificat com tocava. “A partir d’aquell dia vàrem dir: nosaltres tenim els nostres costums, ells tenen els seus; nosaltres per Nadal regalam vi i ells d’això no en beuen”, sentencia el propietari.

stats