Societat 18/09/2018

Localitzen els primers cossos a la fossa de Marratxí

Podrien ser les cinc persones assassinades l’agost del 1936

Maria Llull
2 min
ELs arqueòlegs esperaven trobar restes entre dilluns i aquest dimarts.

PalmaEl segon dia d'excavacions, aquest dimarts dematí, s'han trobat els primers tres cossos a la fossa de Marratxí. Segons la directora de l'exhumació, Almudena Garcia, hi ha suficients indicis per pensar que les restes trobades corresponen a les cinc persones assassinades l'agost de l'any 1936 per part d'escamots franquistes.

Es tracta d'un enterrament col·lectiu on la disposició de bocaterrosa dels cossos fa pensar que corresponen a les persones assassinades que es preveia trobar. Així i tot, encara s'ha de fer una exhaustiva anàlisi per tal de comprovar-ho.

"Per la manera com estan enterrats i per les ferides de bala, hi ha indicis per pensar que aquests tres cossos són de represaliats l'any 36", ha explicat la professora Magdalena Jaume, una de les responsables de la investigació. Fa mesos va aparèixer "un familiar del pollencí Miquel Marquès Perelló, uns dels desapareguts dels quals no consta cap identificació oficial. Aquest familiar va explicar que en realitat la seva dona sí que va reconèixer la seva roba dies després de la seva mort. Però no ha quedat enregistrat cap nom perquè ella no va voler acceptar que la mort del seu home hagués estat accidental".

Davant la possibilitat que els altres dos cossos trobats també siguin de ciutadans de Pollença, l'Ajuntament d'aquesta localitat ja ha començat les tasques per trobar familiars a qui fer les proves d'ADN. "S'ha de ser absolutament caut perquè a hores d'ara els cossos estan sense identificar i no podem dir d'on són fins que les proves ho determinin", ha sentenciat Jaume.

La intervenció a la fossa de Marratxí és la primera en el calendari previst. Una vegada finalitzada l'excavació es faran els estudis pertinents per poder determinar la identitat dels cossos trobats.

L'exhumacióó de Marratxí s'ha fet a tres fosses situades en el cementeri municipal, on s'estima que hi ha soterrades un total de cinc persones. Aquesta fossa es va documentar gràcies al treball d'investigació de la professora Magdalena Jaume i l'arquitecte Josep Quetglas. S'espera trobar-hi els cossos de Germà Ballester Janer, Miquel Marquet Perelló i tres homes més no identificats. El cos de Germà Ballester aparegué dia 17 d'agost del 1936 a la vorera de la carretera Palma-Inca, al quilòmetre 7,600. Germà Ballester era procurador de l'Audiència, a Palma, on vivia al carrer de Vallori i on havia nascut dia 28 de març de 1878. Casat amb Maria Dolors Beneyto Castelló, d'Ontinyent, actriu de teatre i comare de professió, tenia 54 anys i ella 51, i no varen tenir fills.

Miquel Marquet Perelló, juntament amb altres dos homes, aparegueren el dia 22 d'agost de 1936 al quilòmetre 7 de la carretera Palma-Inca. Probablement es tractava de tres pollencins.També s'hi cerca un altre individu, trobat el dia 19 d'agost de 1936 a la cuneta de la carretera vella de Bunyola, a l'altura de la finca de Son Verger, entre les finques de Son Guillermo i Son Guiem Grau.

stats