Societat 11/12/2023

Llubí, Algaida i Porreres, a favor dels docents i contra la segregació lingüística

Els tres plens municipals s'han pronunciat ja oficialment en contra d'aquesta fórmula que impulsarà el Govern per la pressió de Vox

Josep Maria Sastre
3 min
El ple de Porreres on es van posicionar en contra de la segregació lingüística

PalmaEls plens dels ajuntaments d'Algaida, Llubí i Porreres s'han pronunciat oficialment en contra de la segregació lingüística a les aules i han mostrat el seu suport al col·lectiu dels docents. La via utilitzada ha estat l'aprovació de diferents mocions presentades a les sessions que han estat aprovades en els plens de les Corporacions on s'han duit a votació. Per ara només han estat aquest tres els municipis del Pla on s'ha aprovat un document de suport al col·lectiu docent i/o en rebuig de la segregació lingüística a les aules pretesa pel partit d'extra dreta que dona suport al PP en el Govern de les Illes Balears.

Algaida

Al municipi d'Algaida es va elevar una proposta 'Contra la segregació lingüística a les aules' del PSIB conjuntament amb MÉS per Algaida. Entre altres arguments, la moció recorda que la proposta de segregació lingüística a les aules "col·lideix frontalment amb el que estableix l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i la Llei de normalització lingüística, aprovada amb un absolut consens el 1986, i la substitueix per una normativa que suposa una esmena a la totalitat de la nostra convivència i pluralitat, atacant precisament els fonaments legals d'aquesta concòrdia". "Estam davant l'atac més gran a la pluralitat lingüística de la història de les Illes Balears des de l'inici de la democràcia", afegeix el document.

En l'apartat d'acords, la moció demana, entre altres coses, instar el Govern de les Illes Balears "a complir la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, així com el Decret 92/1997, de 4 de juliol", que regula l'ús i l'ensenyament de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, en els centres docents no universitaris. Igualment, s'exigeix al Govern de les Illes Balears no fer cap modificació d'aquestes normatives "sense el consens de la comunitat educativa balear i les principals entitats, socials i acadèmiques, implicades en la defensa i promoció de la llengua catalana a les Illes Balears".

Una de les crítiques que fa el ple municipal és "la fractura social que es pretén impulsar amb aquestes mesures (...), emprant la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, com un element de confrontació partidista", afirma la moció, que va ser aprovada amb els vots a favor dels regidors del PSIB (5) i MÉS (3) i en contra del PP (4) i Vox (1).

Llubí i Porreres

Per altra banda, els plens de Llubí i Porreres aprovaren la moció de MÉS per Mallorca que al municipi llubiner es presentà com a proposta de batlia i al porrerenc per part de MÉS per Porreres, partit a l'oposició. En les mocions aprovades ambdós plens municipals han acordat manifestar el seu suport a l'actual model lingüístic escolar a les Illes Balears: "Un model que ha estat de consens durant dècades i que mai no ha generat conflicte ni ha suposat cap trava per al correcte creixement, desenvolupament i educació dels nins i nines de la nostra comunitat", asseguren les mocions aprovades.

A més, els dos plens rebutgen frontalment "la segregació dels alumnes per raons de llengua, per la fragmentació social que això pot generar i per l'elevat cost que tindran unes mesures que no són necessàries perquè la normativa garanteix l'opció d'un 50% dels continguts en castellà si així ho decidís el projecte lingüístic de centre si fos necessari, segons criteris pedagògics, per assegurar el coneixement òptim d'aquesta llengua".

A més, els dos plens han acordat donar suport a la comunitat educativa, "especialment als claustres de docents, que en condicions sovint precàries fan la seva feina amb vocació de servei i prioritzant sempre els drets dels infants". En aquesta línia es reclama a la Conselleria d'Educació que dediqui els recursos públics a "millorar l'entorn educatiu per abaixar unes ràtios en molts casos inassumibles, augmentant la plantilla de professorat de suport i fent les obres i inversions necessàries a les infraestructures educatives que fa anys que esperen", en comptes de fomentar la segregació lingüística.

A Llubí la moció s'aprovà amb els vots a favor dels sis membres de l'equip de govern (MÉS - Feina per Llubí). A l'oposició, els 3 d'El Pi - Futur Llubí hi votaren a favor, mentre que el PP es va abastenir. A Porreres, el PP va demanar votar els acords de la moció per separat, ja que estaven d'acord en dos punts. MÉS no ho acceptà perquè, argumentaren, es perdia l'essència de la moció. Finalment, el document s'aprovà amb els vots a favor d'El Pi (4) i de MÉS (5). El PP (4) es va abstenir.

stats