Cas Scala
Societat 29/11/2023

Llibertat condicional per a l'exconseller José Juan Cardona, condemnat en el cas Scala

L'exconseller va entrar a la presó el 2013 per complir una pena de 16 anys de presó

ARA Balears
2 min
L'exconseller, en una imatge d'arxiu sortint de l'Audiència Provincial de Palma.

PalmaL'exconseller de Comerç del Govern balear entre els anys 2003 i 2007, José Juan Cardona, ha obtingut la llibertat condicional, segons ha confirmat el seu lletrat, José María Roig Vich. En el seu escrit de sol·licitud, l'advocat destaca que, durant tot el període en què el seu representat va estar classificat en segon grau, "la seva bona conducta està acreditada a l'expresident penitenciari i en el seu prop de centenar de recompenses".

Entre altres qüestions, s'assenyala que Cardona, el setembre de 2022, va ser nomenat vocal de la Junta Directiva de Cáritas d'Eivissa i des d'aleshores ha exercit la seva labor altruista en aquesta associació. Pel que fa al pagament de la responsabilitat civil, l'advocat ha explicat que Cardona ha subscrit tres documents de compromís de pagament de la responsabilitat civil a la qual va ser condemnat i que ha complert el que s'havia establert en els documents.

Així, el jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Mallorca ha estimat el recurs de reforma interposat pel lletrat José María Roig Vich contra la interlocutòria de data 18 de juliol de 2023 i ha acordat concedir la llibertat condicional a Cardona. Entre les mesures interposades, l'exconseller s'haurà de sotmetre a un seguiment mensual pels Serveis Socials del Centre Penitenciari, haurà d'aconseguir una autorització prèvia del jutjat per viatjar fora de territori estatal i mantenir una activitat laboral o cercar feina, entre altres coses.

En diferents ocasions, a l'exconseller se li havia denegat el tercer grau. Va ser al gener de 2019 quan Cardona va gaudir del seu primer permís penitenciari després de més de cinc anys a la presó. Al juliol de 2021, Cardona va aconseguir el tercer grau després de complir vuit anys de condemna pel cas Scala. L'exconseller va entrar a la presó el 2013 per complir una pena de 16 anys de presó, acusat de delictes de malversació continuada de cabals, associació il·lícita, prevaricació, falsedat documental o frau a l'administració. Cardona, expresident del PP d'Eivissa, va ser condemnat també al pagament d'una multa de 2,2 milions d'euros.

Contra aquesta resolució cal interposar un recurs d'apel·lació dins els cinc dies següents a la notificació, segons aclareix el jutjat en el seu acte. En el document, s'explica que Cardona va complir al juliol la meitat de la condemna i que, per la naturalesa del delicte i les circumstàncies del penat, no ha estat necessària la seva participació en programes de reparació a les víctimes o en programes de tractament o desintoxicació. La condemna, recorda també l'acte judicial, porta aparellada una inhabilitació especial per exercir un càrrec públic i també inhabilitació absoluta durant 18 anys i nou mesos. Aquesta pena accessòria es complirà a l'abril de 2032, quan el penat tindrà 72 anys.

stats