Societat 18/09/2020

Lleuger descens dels casos de coronavirus a les Illes Balears

Salut detecta 200 positius nous en les darreres 24 hores i anuncia que la taxa de positivitat de les PCR ha baixat del 14% al 10% a Son Gotleu després d'una setmana de confinament

Ara Balears
4 min
Sanitaris fan proves de detecció del coronavirus. / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaLes Illes Balears han sumat 200 nous casos de coronavirus en les darreres 24 hores. La Conselleria de Salut ha informat que s'han detectat aquests positius en les 2.772 proves PCR que s'han fet i ha remarcat que aquesta xifra suposa una disminució de 56 casos respecte de les dades recollides els dos darrers dies. Per altra banda, s'ha notificat una nova víctima mortal, xifra que eleva el total de defuncions a 277 a les Illes des del començament de la pandèmia.

Per altra banda, la Conselleria ha notificat al Ministeri de Sanitat 12.160 casos a l'Arxipèlag, 317 contagis més que aquest dimecres. Aquests nous casos corresponen a jornades anteriors i no a les darreres 24 hores, com és el cas dels contagis registrats amb les proves PCR. Actualment, el total de casos actius a les Illes és de 2.360, 168 més que ahir.

Per altra banda, 31 pacients més han superat la malaltia i la xifra total d'altes epidemiològiques puja a 9.406. Actualment hi ha 307 ingressats en planta, 8 més que aquest dijous, mentre que 63 persones són a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

Per illes, a Mallorca hi ha 246 pacients ingressats en centres hospitalaris, 57 dels quals són a cures intensives i 4.999 reben atenció primària a casa seva. A Menorca hi ha tres ingressats –1 a l'UCI– i 62 persones són ateses al seu domicili. Per part seva, a Eivissa hi ha 57 hospitalitzats, cinc a cures intensives i 745 que reben atenció a casa seva. A Formentera, 28 persones són ateses per Atenció Primària en el seu domicili, dues menys que ahir.

Pel que fa a la situació de les residències de gent gran, aquest divendres hi ha 353 casos actius (256 usuaris i 97 treballadors), 115 dels quals estan ingressats a l'hospital. Pel que fa al personal sanitari, aquest divendres la Conselleria de Salut ha informat de 140 casos actius i de 277 professionals en vigilància per contacte estret amb algun cas positiu.

La situació millora a Son Gotleu

El portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, Javier Arranz, ha explicat aquest divendres que, després d'una setmana de confinament a la zona bàsica de salut de Son Gotleu –la qual abasta també Can Capes, la Soledat Nord i una part de Son Canals–, la situació de la pandèmia de coronavirus en aquest indret de Palma ha millorat i que la taxa de positivitat de les PCR ha baixat del 14% al 10%. "La setmana anterior a les restriccions hi va haver 66 casos nous al centre de salut i aquesta setmana n'hi ha hagut 44", ha assenyalat Arranz, a més de destacar que aquesta millora no es deu només a les limitacions de mobilitat i reunió.

Arranz ha subratllat l'efectivitat de l'acció comunitària que també es du a terme en aquesta zona i ha detallat que, pel que fa a les visites domiciliàries, "aquesta setmana hi ha hagut sis derivacions de famílies amb alguna classe de problemes" i també s'han tractat sis persones convivents d'infectats que "encara no s'havien fet la prova PCR". "Les restriccions quedarien curtes sense aquest suport comunitari", ha dit. Pel que fa a les visites dels inspectors de Salut Pública als comerços i bars de la zona, Arranz ha comentat que, mentre que "els comerços compleixen bé, els bars i restaurants sembla que una mica menys".

Sobre la possibilitat que les restriccions acabin a Son Gotleu la setmana que ve, el portaveu no ha assegurat que sigui així. "Hem d'analitzar la situació. Si aquesta tendència es manté, pensarem si convé allargar-les una setmana més o si se'n poden treure part. El nostre desig és modificar-les com més aviat millor", ha continuat.

Quatre línies covid exprés noves

A més, Arranz ha anunciat que el Govern posarà en marxa dimarts quatre línies covid exprés noves, amb les quals n'hi haurà sis a Palma: quatre a l'antic Son Dureta i dues al Palau de Congressos. Aquestes unitats podran arribar a fer fins a 900 proves PCR diàries –150 per cada línia–. Per fer aquestes línies, s'incorporaran 23 professionals: nou tècnics de laboratori, quatre infermeres, sis auxiliars d'infermeria i quatre administratius.

"La presa de mostres per PCR es farà molt ràpidament i els resultats es tindran en 24 hores", ha dit Arranz, qui també ha afegit que l'objectiu d'aquesta iniciativa és "descongestionar els centres de salut" perquè prestin una major atenció "a tot el que no és covid, que també ens preocupa".

El portaveu també ha detallat que Salut prepara dos dispositius específics per a infants. Mentrestant, "aquestes línies podran fer cribratges programats a col·legis de manera molt ràpida" –i també a treballadors de residències de gent gran o contactes estrets d'infectats–, ha continuat. "Obrirem una o dues línies específiques per a infants, i hem de veure si només seran específiques per a escolars o no", ha comentat Arranz.

Salut avançarà la campanya de vacunació de la grip

Arranz també ha indicat que Salut avançarà enguany la campanya de vacunació de la grip, que es farà abans de novembre. "No serà massiva perquè les vacunes tenen les seves indicacions i els criteris es mantenen. En aquest cas, són bastant similars a una hipotètica campanya de vacunació de covid", ha afegit.

Sobre la situació de la grip, el portaveu ha considerat que enguany podria "no ser tan alarmant", ja que les mesures sanitàries del covid-19, com la mascareta, també en serviran. Arranz s'ha mostrat positiu respecte de les mesures que du a terme Salut i ha considerat que "la segona onada començarà a anar millor". Així i tot, "quan s'aixequin aquestes normes, tornarem a tenir un increment de casos en unes setmanes", ha continuat. Respecte de futures onades, el portaveu ha comentat que "arribaran d'una manera similar" a la segona, "probablement abans de final d'any".

stats