Societat 26/10/2023

La llengua pròpia, les sigles LGTBI i la violència de gènere, eliminades del decret d'organització de Cort

L'equip del govern del PP ha modificat el decret de batlia que regula l'organització de l'administració per acatar el pacte de governabilitat amb Vox

2 min
Jaime Martínez i Fulgencio Coll durant el ple de l'Ajuntament de Palma d'aquest dijous

PalmaEls conceptes de 'llengua pròpia, 'LGTBIQA' i 'violència de gènere' desapareixen formalment del document vertebrador de l'organització administrativa de Cort, el qual estableix les competències de cada àrea de l'Ajuntament de Palma. Aquest ha estat el resultat de modificar el decret d'organització dels serveis administratius, només dos mesos després que fos aprovat inicialment, tal com ha fet palès l'equip de govern del Partit Popular aquest dijous en el ple de Cort.

Cal tenir en compte que per aconseguir aquesta modificació l'equip de govern no necessita sotmetre-la a votació al ple, sinó que pot aprovar-la directament. Així, els partits de l'oposició han interpretat aquests canvis en el redactat del decret que organitza l'administració com una picada d'ullet a Vox, amb la intenció d'obtenir el seu suport per tirar endavant els pressupostos municipals.

D'aquesta manera, el decret de batlia d'organització dels serveis administratius de l'Ajuntament ha patit canvis substancials entre l'1 de juliol –data d'aprovació inicial– i aquest 26 d'octubre –en què l'han modificat. Aquests afecten àrees com la Defensora de la Ciutadania, la cultura, els drets socials, el col·lectiu LGTBI, la violència de gènere, la maternitat i la Constitució espanyola.

Complir l'acord amb Vox

Tot i això, la regidora de Govern Interior, Mercedes Celeste, ha assegurat que les diferències de redactat no suposen canvis pràctics. "Continuarem fent polítiques LGTBI o contra la violència cap a les dones", ha declarat Celeste, qui ha vinculat la modificació al "compliment de l'acord de governabilitat" que tenen amb Vox.

Llengua pròpia

Concretament, l'apartat del decret que fa referència a la llengua desapareix la "llengua pròpia de les Illes Balears", així com l'objectiu de garantir l'ús "normal dels dos idiomes". A més, en termes de cultura, desapareix el consorci Institut Ramon Llull, la qual cosa obre la porta al fet que Palma deixi de participar en aquest organisme.

LGTBI

Així mateix, del redactat elimina l'apartat que fa referència al col·lectiu LGTBIQA, el concepte "identitat de gènere". Juntament amb això, al redactat ja no hi és la voluntat de "promoure la lluita contra els prejudicis, l'homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexofòbia i la bifòbia".

Igualtat

Quant a la igualtat, aquesta passa a ser "igualtat d'oportunitats", mentre que el terreny de la "violència de gènere" desapareix per ser substituïda per la "violència intrafamiliar". Finalment, en la secció de Família s'inclou la intenció "d'impulsar mesures en suport a la maternitat".

stats