Societat 02/06/2015

PP i CiU es posen d'acord al Congrés per acabar amb les 'penes de telenotícies'

Els populars han acceptat una esmena de CiU a la llei d'enjudiciament criminal perquè es garanteixi "el respecte als drets constitucionals a l'honor, la intimitat i la imatge" en el moment d'una detenció

M.f.f.
1 min
Rodrigo Rato és introduït al cotxe policial en sortir detingut de casa seva / AFP

MadridLa imatge d'un agent empenyent el cap de l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato dins del cotxe policial després de la seva detenció va obrir tots els informatius i va ser criticada per alguns dirigents del PP. Perquè accions com aquestes no tornin a passar, les anomenades 'penes de telenotícies', els populars han decidit negociar aquest dimarts una esmena de CiU per assegurar "el respecte" dels detinguts "als seus drets constitucionals a l'honor, la intimitat i imatge en el moment de practicar-se els diferents trasllats". Es tracta d'un petit retoc a la llei d'enjudiciament criminal, que s'ha debatut a la comissió de justícia del Congrés a l'espera que sigui aprovada definitivament al ple de la cambra baixa.

El PP també ha acceptat una altra esmena de CiU en què s'especifica que als atestats caldrà que hi consti l'hora exacta de la detenció perquè no se sobrepassin les 72 hores màximes permeses per llei. Segons fonts de CiU, fins ara als atestats no figurava l'hora exacta i podia ser que les detencions s'allarguessin fins a 80 hores.

CiU defensa que aquests canvis no estan pensats per a casos com el de Rato, sinó per respectar el dret a l'honor i la imatge d'una persona que encara no ha estat jutjada.

stats