Societat 27/05/2022

La línia de costa de Menorca ha retrocedit 4,8 metres durant els darrers 65 anys

Les platges que pateixen més retrocés són les que tenen major densitat de visitants

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu d'una platja menorquina.

PalmaLa línia de la costa de les platges de Menorca ha retrocedit 4,8 metres durant els darrers 65 anys, segons posa de manifest un estudi elaborat per José Ángel Martín i Guillem Pons, en col·laboració amb l'Observatori Socioambiental de Menorca.

L'estudi determina que les platges que pateixen una reculada més important són les del litoral oest i sud de l'illa, mentre que mostren una reculada menor, o fins i tot un creixement, les de la façana nord i est.

En el cas de les platges del nord, per exemple, la menor afluència d'usuaris, la major quantitat d'arena i la presència més habitual de sistemes dunars associats a la platja fan que la reculada sigui menor o no es doni.

"Les platges són sistemes dinàmics i s'han de tenir en compte molts factors per conèixer la realitat concreta de cadascun dels arenals", han indicat els autors de l'estudi, que adverteixen que les platges que evidencien més retrocés són les que tenen més visitants.

Sistemes dunars

Per altra banda, amb aquest estudi s'ha comprovat que les platges amb sistemes dunars, especialment si es troben en bon estat de conservació, ajuden a mitigar els factors que causen la reculada de la línia de costa.

Amb les dades estudiades durant el període que comprèn des de 1956 fins a 2021, la investigació conclou que el 67,3% dels 52 arenals estudiats estan en reculada, mentre que un 32,7% han avançat, segons recull Europa Press.

També precisa que les platges de Cala Blanca, arenal de Llevant de Son Saura i Cala en Porter són les que presenten uns valors més negatius, mentre que la de Canutells i el Bot tenen els valors amb una evolució més positiva.

stats