NATURA
Societat 28/01/2018

L’aigua mal depurada contamina els 30 anys de l’Albufera

Trentè aniversari del Parc Natural ubicat entre els termes municipals de Muro i sa Pobla

Maria Cifre
2 min
L’aigua mal depurada contamina els 30 anys de l’Albufera

Sa PoblaAvui, 28 de gener, l’Albufera de Mallorca celebra el trentè aniversari d’haver estat declarada com a Parc Natural, i ho fa afrontant una de les crisis més greus per les quals ha passat l’indret durant els darrers anys. “El problema no és dins el parc mateix, sinó als seus voltants”, explica el director del Parc Natural, Maties Rebassa.

Tot i que durant els darrers deu anys s’ha produït un augment exponencial de la biodiversitat dins l’Albufera, actualment hi ha molts problemes relacionats amb l’arribada d’aigua mal depurada. “Quan hi arriben aigües mal depurades o no depurades, s’eutrofitza l’ecosistema i les espècies més sensibles, que són precisament les més interessants des del punt de vista conservacionista, moren o són obligades a anar-se’n”, explica Rebassa. Així doncs, la biodiversitat i la riquesa d’espècies en queden tocades. “Visualment, l’ecosistema també se’n veu afectat, perquè les aigües són tèrboles i poden arribar a fer mala olor, per la qual cosa el visitant ja no troba tan agradable la visita”, afegeix.

Al voltant de la zona humida existeixen activitats que hi tenen un impacte intens, entre les quals hi ha els conreus agrícoles intensos, els establiments hotelers, les zones de segones residències i les depuradores dels voltants. Les depuradores que causen més problemàtica són, sobretot, les de sa Pobla i la del llacunatge de la Platja de Muro.

Repàs cronològic

“No vaig conèixer l’Albufera abans que es protegís, però la biodiversitat que hi havia era molt menor”, assenyala Maties Rebassa. Gràcies a la protecció del parc, l’ecosistema intern va començar a recuperar-se i a expandir-se.

Cal recordar que el 1990, cinc anys després de l’adquisició de les finques i de la posterior declaració com a Parc Natural, l’Albufera va ser declarada Zona Humida d’Importància Internacional a través del conveni de Ramsar per l’elevat nivell de qualitat de les aus. Amb el pas del temps, la zona humida i la seva biodiversitat han evolucionat i actualment l’Albufera és considerada d’importància internacional per tots els valors que atresora: els hàbitats, la fauna invertebrada, les aus, les llacunes costaneres i els prats de limònium, entre d’altres.

Durant aquests trenta anys, fins a uns 4.200 voluntaris han contribuït a la repoblació i conservació d’espècies, i uns 2.000 investigadors, entre estudiants i investigadors de primer nivell, han ajudat que l’Albufera de Mallorca sigui un dels parcs naturals més visitats d’Espanya. De fet, és la zona humida per unitat de superfície amb més visites de tot l’Estat, amb 120.000 d’anuals.

Per celebrar els 30 anys

“Tot i les adversitats, el balanç d’aquests trenta anys és molt positiu”, afirma Rebassa. “No volem que quedi només en un dia, ho celebrarem durant tot l’any”, afegeix Maties Rebassa. Per això, durant el 2018 hi haurà tota una programació especial, que inclourà diferents tallers, conferències, actes i visites guiades al Parc Natural i per a tots els públics. Ahir es va iniciar la celebració amb un taller d’espinagades i una visita guiada. I el proper 17 de febrer es durà a terme l’acte institucional de la commemoració dels trenta anys de l’Albufera com a Parc Natural.

stats