Societat 23/06/2021

L’STEI proposa un permís menstrual per a les treballadores del Consell de Mallorca

La institució insular diu que, ara com ara, la mesura "no és a l'agenda"

ARA Balears
1 min
Una copa menstrual.

PalmaL’STEI Intersindical ha proposat al Consell de Mallorca que implementi un permís de fins a 7,5 hores mensuals per a treballadores que menstruen o que estiguin dins el cicle de la menopausa, "per tal de tenir cura de la salut i conciliar el benestar amb el treball", han explicat en un comunicat. Fonts de la institució insular asseguren que la mesura, ara com ara, "no és a l'agenda".

Aquest permís ja és una realitat a l’Ajuntament de Girona, pioner en tot l’Estat a l’hora d’aprovar aquesta iniciativa. Les treballadores del consistori que tinguin la menstruació i es trobin malament podran demanar un permís de flexibilització menstrual i disposaran de vuit hores mensuals que recuperaran al llarg del trimestre següent.

Amb aquesta proposta, l’STEI Intersindical vol visibilitzar que el procés fisiològic de la menstruació "no és una malaltia, però algunes vegades provoca forts dolors, cefalees o marejos". La mesura evitaria que les dones utilitzin dies de lliure disposició o vacances quan pateixen alguns d'aquests símptomes. "Calen mesures concretes que permetin la conciliació de la cura i l’espai laboral, ja que entre un 45% i un 95% de les dones que tenen la menstruació experimenten dolor, segons diversos estudis", apunten des del sindicat.

Per altra banda, les dones pateixen no només els canvis i molèsties propis del cicle durant la menstruació, sinó que també viuen, entre els 45 i 55 anys, el procés de la menopausa, que també suposa canvis fisiològics i psicològics nombrosos (canvis hormonals, cefalees, sufocacions, irritabilitat, insomni d'iniciació, pèrdua de la libido, sudoració nocturna, canvis sobtats en l'estat d'ànim, etc.). És per aquest motiu que proposen que el permís s'estengui també en aquests casos.

stats