Societat 18/07/2023

L'STEI fa un front comú amb sindicats de Catalunya i el País Valencià per defensar el català a l'ensenyament

Consideren que els acords de govern a les Balears i el País Valencià "neguen el dret dels hispanoparlants a aprendre la llengua catalana"

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una professora que imparteix classe

PalmaEl sindicat STEI Intersindical, juntament amb Ustec (Catalunya) i Stepv-(València) s'han reunit aquest dimarts per "analitzar la situació de la llengua en l'ensenyament i continuar treballant conjuntament per evitar qualsevol retrocés". Segons han informat en un comunicat conjunt, els sindicats s'han reunit per abordar la situació de l'ensenyament i "especialment de la llengua en l'ensenyament, arran dels canvis de govern a les Balears i el País Valencià, que han passat de governs de coalició de forces progressistes a governs de coalició de la dreta i l'extrema dreta"."Si bé encara estan en fase de presa de possessió, són coneguts els acords que aplicaran els nous governs, tant a les Balears com al País Valencià", han assenyalat.

En aquest sentit, han indicat que "aquests acords implicaran reculades importants en matèria lingüística, però també en l'ensenyament". Concretament, s'han referit al fet que "els pactes perverteixen el terme llibertat, d'elecció de llengua o elecció de centre, pel fet que amaguen que només pot triar qui està en condicions de fer-ho", han dit. Es tracta d'uns acords "que neguen a les persones hispanoparlants l'oportunitat d'aprendre la llengua pròpia", han afegit.

El precedent de Catalunya

D'altra banda, han destacat que a Catalunya no va haver-hi eleccions autonòmiques el passat 28-M, però que "des de fa uns anys l'ensenyament està rebent una forta ofensiva judicial en matèria lingüística que ha intentat qüestionar el model d'immersió lingüística, que té un amplíssim suport entre la població catalana i que també ha afectat negativament la resta de territoris". Per tot això, les tres organitzacions s'han reafirmat en "la defensa de la llengua i de l'ensenyament i a fer front comú, juntament amb altres organitzacions, per frenar qualsevol reculada en l'ensenyament". Igualment, han animat el conjunt de la societat a subscriure's a les publicacions periòdiques en català que s'editen en els tres territoris "arran de la censura de l'Ajuntament de Borriana d'aquestes publicacions a la biblioteca municipal de la citada localitat de Castelló".

stats