Llengua
Societat 10/03/2023

L'OCB demana que un 5% de l'ecotaxa es destini a polítiques culturals i lingüístiques

L'entitat fa arribar una seixantena de propostes als partits polítics perquè les incloguin als programes electorals per revertir la pèrdua de l'ús social del català

2 min
Lena Serra i Joan Miralles, de l'Obra Cultural Balear

PalmaL'Obra Cultural Balear fa arribar un document als partits polítics que es presentaran a les properes eleccions del maig per demanar-los que incloguin als seus programes que s'incrementi el pressupost en polítiques lingüístiques i culturals en la propera legislatura. En concret, l'entitat en defensa de la llengua demana que un 5% de l'Impost de Turisme Sostenible es destini a pal·liar l'activitat turística sobre la llengua, la cultura i el patrimoni immaterial. Aquesta és la mesura que l'entitat considera més important per revertir la pèrdua de l'ús social del català.

Segons el president de l'entitat, Joan Miralles, "en els darrers anys s'ha vist com augmentava el pressupost general del Govern de les Illes Balears, però les partides destinades a Política Lingüística han minvat de manera progressiva".

Miralles va més enllà i reclama un finançament transversal de tots els departaments que es cuiden de fer normal l'ús de la llengua catalana. "L'objectiu és augmentar les partides pressupostàries per a la normalització lingüística dels departaments que se n'ocupin i, a més, totes les direccions generals , direccions insulars, regidories i organismes independents. Per això demanen que els seus pressupostos s'han d'incrementar un 0,15%, fins a arribar a l'augment d'un 0,3%", ha proposat Miralles durant la presentació d'una llista de propostes que ha fet públiques a la seu de l'entitat a Palma, a Can Alcover.

D'entre la seixantena de propostes, en l'àmbit educatiu, l'OCB reclama que es garantesqui el compliment del mínim del 50% d'ensenyament en català i exigir a Inspecció Educativa que controli el compliment del projecte lingüístic de cada centre.

Pel que fa a mitjans de comunicació, l'entitat demana que la televisió i la ràdio públiques de les Illes Balears "recuperin la finalitat inicial com a eina de normalització lingüística i dotar-los de serveis lingüístics amb bons professionals que en garantesquin la qualitat". Segons la vicepresidenta de l'entitat, Lena Serra, "ara mateix les Illes Balears no tenen un bona programació infantil i juvenil a la ràdio i a la televisió públiques, i s'hi ha de posar remei". "Una possibilitat seria garantir a les Illes Balears la recepció integral del SX3, que és el canal que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals destina als continguts infantils i juvenils", ha manifestat Serra.

stats