Societat 31/03/2022

L'IMAS engega el programa d'acollida ABRIC per a menors amb necessitats especials

Mallorca és un dels pocs territoris de l'Estat amb major nombre d'infants i joves en família d'acollida (514) que en centres (365)

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha presentat aquest dijous el programa ABRIC, una iniciativa pionera, implantada per ara només al País Basc, que té com a objectiu oferir l'entorn més adequat i òptim a tots els nins, nines i adolescents en règim d'acolliment temporal que tinguin dificultats conductuals i necessitats especials relacionades amb les seves emocions. Així, l'IMAS fa una passa més en l'especialització dels seus programes d'acolliment familiar.

Durant la presentació del programa, la directora insular d'Infància i Família, María Ángeles Fernández, ha destacat que els acolliments que es duran a terme dins el projecte ABRIC són "acolliments especialitzats que requereixen un perfil de família acollidora molt concret". A més, ha assegurat que l'objectiu inicial d'aquest projecte és començar amb un total de 10 nuclis familiars amb formació i titulació en l'àmbit sociosanitari i/o educatiu i que la xifra total de persones amb possibilitat i voluntat d'acollir vagi creixent progressivament.

L'IMAS ha explicat, a través d'una nota de premsa, que el departament encarregat del programa ja s'ha reunit amb representants dels diferents col·legis professionals específics, com ara el de metges, el d'educadors socials i el de psicopedagogs. Així mateix, han explicat que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials oferirà seguiment i suport a les famílies que formin part d'aquest programa igual que ho fa amb les famílies que acullen infants actualment. Així, l'Institut brindarà a les famílies orientació i assessorament permanent durant el temps que es perllongui l'acollida, atenció telefònica d'urgències 24 hores i la concessió d'ajudes econòmiques mensuals per cobrir les necessitats dels infants acollits.

Increment de les prestacions per a famílies acollidores

La consellera de Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, ha explicat, també, que per tal d'enfortir i consolidar tots els programes d'acolliment familiar de l'IMAS i donar impuls al nou, enguany la institució ha incrementat amb 100 euros les ajudes que reben les famílies acollidores i ha recordat que s'ha aplicat també l'increment del 5,5% de l'IPC en la xifra de subvenció que aquestes poden sol·licitar.

En el comunicat, l'IMAS ha remarcat que, amb l'objectiu de prioritzar el benestar dels infants i adolescents "que han estat separats de manera temporal dels seus pares", s'aposta per l'especialització dels centres d'acolliment residencial (cases o pisos amb 8 places com a màxim i integrats en barris i zones residencials) i, sobretot, per potenciar l'acolliment familiar.

A més, han recordat que Mallorca és un dels pocs territoris de l'Estat amb major nombre d'infants i joves en família d'acollida (514) que en centres (365). En aquest sentit, des de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials han assegurat que aquest nou programa reforça la feina i el nombre d'infants que poden ser acollits i especialitza la seva proposta de programes.

stats