Escàndol
Societat 11/04/2024

L'IB-Salut entrega a la Fiscalia europea la documentació relativa al cas Koldo

L'Eurocambra expressa "gran preocupació" pel presumpte frau amb fons europeus

ARA Balears
2 min
La seu de la Comissió Europea a Brussel·les.

PalmaL'IB-Salut ja ha entregat a la Fiscalia europea l'expedient de compra d'1,5 milions de mascaretes per 3,7 milions d'euros per part del Govern a l'empresa vinculada al cas Koldo, Soluciones de Gestión, la passada legislatura, segons ha informat aquest dijous l'agència Efe. Fonts del cas han explicat que un equip de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil es va personar dimarts a la seu de l'IB-Salut en representació de la Fiscalia europea, que ha obert una investigació per a aquest cas perquè les adquisicions es varen pagar amb fons europeus. Els agents varen estar a l'edifici del carrer de la Reina Esclarmonda fins a la matinada per revisar tota la informació i es varen endur la documentació que varen considerar primordial per a la investigació.

La Fiscalia europea va anunciar al març l'inici de la investigació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències en els contractes que es varen signar durant la pandèmia pels serveis de salut pública de les Canàries i les Balears per al subministrament de mascaretes amb empreses de la trama de l'anomenat cas Koldo. Després de rebre una denúncia d'un particular, aquest organisme va verificar la seva competència per investigar els fets i va recopilar informació de la Fiscalia Anticorrupció espanyola i del jutjat Central número 2, així com dels diferents organismes encarregats de gestionar el finançament de la UE.

La Fiscalia Anticorrupció va enviar a la Fiscalia europea contractes del cas Koldo signats pels governs de les Illes Balears i les Canàries el juny de 2023. Les adjudicacions sota sospita són el contracte del Servei de Salut de les Illes, per 3,7 milions d'euros a canvi de mascaretes FFP2, i tres contractes signats pel Servei Canari de Salut. En paral·lel, la Comissió Europea va sol·licitar a l'Oficina Europea Antifrau que investigàs si el presumpte cas de corrupció pel qual Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos quan era ministre, va ser detingut, va afectar els fons de la Unió Europea. "La Comissió prendrà les mesures necessàries per protegir el pressupost de la UE i té tolerància zero amb el frau", va assegurar un portaveu comunitari a l'agència.

Preocupació al Parlament europeu

Amb tot això, el ple del Parlament europeu ha expressat una "gran preocupació" pel presumpte ús indegut de més de 17 milions d'euros de fons europeus en el cas Koldo. Segons informa Europa Press, la referència apareix en una esmena promoguda pel Partit Popular Europeu (PPE) a l'informe anual sobre la gestió de la despesa de la Comissió Europea. L'informe ha estat aprovat aquest dijous a la sessió de l'Eurocambra amb 367 vots a favor, 230 en contra i 10 abstencions.

Al text, es lamenten per la possible malversació de 14,6 milions d'euros procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) i de 3,1 milions del Fons de Solidaritat. També es critica que la Fiscalia europea (EPPO, per les sigles en anglès) rebés informació "rellevant" per investigar per part d'un particular i no de mans d'autoritats.

stats