Societat 28/02/2024

A l'FP de les Balears no s'ensenya català

UGT i Plataforma per la Llengua demanen implantar dues hores de català a les formacions que impliquen fer feina de cara al públic

2 min
Uns alumnes de FP fent pràctiques/ FERRAN FORNE

PalmaL'ensenyament de la llengua catalana és inexistent als currículums d'FP, segons han assenyalat UGT i Plataforma per la Llengua. "És un greuge respecte d'altres estudis postobligatoris com el Batxillerat", ha dit el secretari d'Ensenyament de la UGT. Tino Davia. "Actualment, no hi ha cap hora lectiva en la nostra llengua", ha afegit. Davant aquesta situació, UGT i Plataforma han elaborat un decàleg amb deu plantejaments que consideren necessaris per impulsar la llengua pròpia en aquest nivell formatiu, i que proposa com a principal mesura oferir dues hores de català a les formacions destinades a l'atenció al públic, com és el cas de les sociosanitàries, les educatives o les d'hostaleria, entre d'altres. Ara per ara, es fan en castellà i també en anglès. Per intentar revertir aquesta situació, ambdós col·lectius faran feina per fer possibles les dues hores de català, en el marc de la implantació de la nova Llei d'FP.

També es considera oportú facilitar que l'alumnat d'FP pugui rebre formació especifica per obtenir el nivell B2 o C1. "És incomprensible que en formacions sanitàries i educatives l'alumnat no rebi cap ensenyament lingüístic", ha lamentat Davia. Perquè, com s'ha recordat durant la presentació de les mesures, va ser la LOGSE la que va eliminar l'ensenyament de català de les formacions d'FP. Marina Garcias, professora d'FP, ha assenyalat que a aquests estudis accedeix molta gent que acaba d'arribar i que "no tenen ni idea de català". "Amb el temps, a força d'escoltar-me, alguns s'animen a dir alguna cosa, principalment llenguatge tècnic. Però quan els fas una broma, per exemple, no t'entenen", ha lamentat. "Jo el facilito el material de classe en català, però no és el mateix que si tinguessin hores per aprendre específicament el llenguatge tècnic", ha afegit.

L'alumnat s'ha disparat un 165% respecte del curs 2003-2004

En el decàleg, s'estableix que a l'FP hi ha més alumnes immigrants que a altres nivells formatius, molts dels quals s'han incorporat de manera tardana a l'ensenyament, "per la qual cosa el seu contacte amb la llengua catalana pot ser escàs, i el seu coneixement, insuficient", ha explicat Davia. És per això que es demana al SOIB col·laboració, a l'hora d'oferir session de català a les formacions que imparteix. En aquest context de manca de competència en la llengua pròpia, l'alumnat d'FP s'ha duplicat (un 165% més) d'ençà del curs 2003-2004. Enguany hi ha 19.306 alumnes que estudien una FP, i ho fan en algun dels 90 centres que l'ofereixen.

Per millorar la situació de la llengua dins les aules, han assenyalat UGT i Plataforma, és necessària la coordinació entre la Conselleria d'Educació i Universitats; la d'Empresa, Ocupació i Energia i la de Turisme, Cultura i Esports. Els firmants del manifest els reclamen que "prenguin les mesures per implantar l'ensenyament en català a totes les formacions, amb un grau de concreció adequat als continguts de cada nivell formatiu, per obtenir la certificació lingüística oficial". També es posa el focus a incloure el català a les pràctiques de l'FP Dual intensiva, una modalitat que reforça les pràctiques en empreses i que, per tant, ha d'implicar aquestes darreres en l'ensenyament de la llengua.

stats