Abusos a l'Església

L'Església indemnitzarà les víctimes si l'Estat repara econòmicament tots els casos de pederàstia

La Conferència Episcopal titlla de "mentida" que hi hagi més de 230.000 persones abusades per sacerdots i religiosos

3 min
Roda de premsa de la Conferència Episcopal Espanyola, amb Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona

BarcelonaEl president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, està plenament convençut que el canvi de mirada de la societat i la mateixa Església respecte a la pederàstia ha provocat canvis en el nombre total de casos que es continuen produint: "Els abusos han baixat dràsticament", ha dit. L’arquebisbe de Barcelona s'ha obert a indemnitzar les víctimes, a través d'un fons estatal, si s'hi inclouen tots els casos de pederàstia, també els de fora de l'àmbit religiós. Omella ha tornat a manifestar que no comparteix l’extrapolació de dades que l’opinió pública va fer de l’informe del defensor del poble, i que estima que hi ha més de 234.000 víctimes d’abusos sexuals a Espanya per part de sacerdots i religiosos. "No correspon a la veritat", ha reiterat Omella, que ha parlat "d’opacitat" en l’enquesta que va fer el defensor del poble i ha assegurat que les xifres són "mentida" perquè no es corresponen a la realitat: "Si seguim aquestes matemàtiques estaríem tots posats en aquesta dinàmica dels abusos".

En la mateixa línia s’ha expressat el secretari general de la CEE, Francisco César García Magán: "Si mantinguéssim aquesta extrapolació, hi hauria quatre milions i mig de persones que haurien sigut abusades. És una barbaritat. A gairebé totes les famílies hi hauria un cas d'abusos". Durant la seva intervenció –posterior a l'assemblea extraordinària que va fer ahir la CEE per debatre sobre l'informe del defensor del poble–, els responsables eclesiàstics han reiterat que no és positiu parlar de xifres: de fet, en tot moment han evitat parlar-ne. Omella no creu que els casos de pederàstia a l’Església tinguin a veure amb el celibat dels religiosos: "«Com que són cèlibes són propensos a l’abús», doncs bé, on més abusos hi ha és a la família, i la majoria estan casats".

Els representants de la CEE han assumit que participaran en la reparació integral a les víctimes que proposa el defensor del poble sempre que s’hi incloguin tots els casos, no només els de l’Església. "Si és per a tots, estarem disposats a participar-hi, però no pot quedar reduït a una reparació econòmica", ha dit García Magán, que ha reiterat la necessitat que hi hagi un acompanyament "psicològic, espiritual per a qui ho desitgi i també una reparació econòmica". Alhora, ha demanat que s’hi incloguin totes les víctimes de tots els àmbits socials, perquè si no es fa així es deixaria fora el 90% dels afectats. Entre les recomanacions que va proposar el defensor del poble, Ángel Gabilondo, hi havia la creació d'un fons estatal per recompensar les víctimes d'abusos sexuals. García Magán ha assenyalat que l'Església hi participarà si el fons és per a tots els supervivents de pederàstia: "Si no fos així, l'Església ja tindria el seu procés de reparació integral per a les seves víctimes". Sobre aquesta qüestió, Omella ha demanat més temps per valorar la proposta del defensor del poble, però ha reiterat el compromís d'arribar a un acord: "Hi ha voluntat per part de tots. Estem disposats a ajudar".

Assumir el dolor

Omella ha volgut iniciar la seva intervenció assumint el dolor causat per alguns membres de l’Església a les víctimes de la pederàstia. Seguidament, ha reiterat el perdó per aquest dolor causat i ha ressaltat el canvi de mirada a dins de la mateixa Església. En el passat, es movia "la persona de lloc", en referència a l'agressor, i des de fa un temps s'ha vist que "era una xacra" que s’havia d’afrontar.

El defensor del poble, Ángel Gabilondo, també va proposar la creació d'un òrgan especial que tingui com a finalitat la reparació de les víctimes que no hagin trobat resposta en la via penal. A més, va apostar per la implementació d'una llei que modifiqui el règim de prescripció de l'acció de responsabilitat civil derivada dels delictes d'agressió i abusos sexuals de menors, amb l'objectiu que es puguin acordar indemnitzacions per a casos anteriors a la seva entrada en vigor.

A banda d'analitzar l'informe del defensor del poble, els bisbes espanyols van posposar per a l'assemblea del novembre la decisió sobre la petició de Javier Cremades, president del despatx Cremades & Calvo-Sotelo, que va sol·licitar ampliar el temps per dur a terme l'auditoria sobre la pederàstia dins l'Església que van encarregar-li des de la CEE el febrer del 2022. El motiu que esgrimeixen és que en la trobada extraordinària de dilluns –la quarta de la història de la CEE–, 57 dels 88 bisbes hi participaven telemàticament, cosa que dificultava més el debat.

stats