Societat 05/07/2023

L'Associació El Defensor del Pacient qualifica de "vergonyosa" la situació de saturació a l'UCI de Son Espases

El sindicat Satse, per la seva banda, recorda que aquest estiu els hospitals disposaran de 158 llits assistencials menys

ARA Balears
2 min
Es disparen les urgències per casos de grip

PalmaL'Associació El Defensor del Pacient ha qualificat aquest dimecres de "vergonya" que l'UCI de l'hospital Son Espases estigui "al límit" en una comunitat autònoma com les Balears, "on es duplica la població i la malaltia no té vacances". La presidenta de l'entitat, Carmen Flores, ha remès una carta a la presidenta en funcions del Govern de les Balears, Mae de la Concha, i a la consellera de Sanitat i Consum, Patrícia Gómez, en la qual ha expressat malestar per la situació "límit" que viu la sanitat.

Flores els ha acusat de "no importar-los" la situació de saturació i d'estar "còmodes a la butaca". En la mateixa línia, també ha criticat que l'atenció sanitària és "cada vegada pitjor" i la privatització "limita els serveis públics. Perquè és fàcil malgastar els doblers públics a enfortir la sanitat privada". També ha instat De la Concha i Gómez a "posar mitjans", personal i no limitar els serveis oferts, perquè "tot i que les treballadores estiguin de vacances, la malaltia no ho està".

158 llits menys

Per la seva banda, el sindicat d'Infermeria, Satse, ha recordat que els hospitals de les Balears tindran aquest estiu 158 llits menys en funcionament. Per mitjà d'un comunicat, el sindicat ha lamentat que les administracions públiques "no han cobert el total de les vacants per vacances o les baixes per malaltia, la qual cosa comporta un augment de la sobrecàrrega laboral per als companys que treballen els mesos d'estiu, un fet que repercuteix negativament en l'atenció als pacients i també en la seva salut". Concretament, el percentatge de personal que no se substitueix oscil·la entre el 30% i el 40 %, segons l'autonomia, estima Satse.

En la mateixa línia, Satse ha destacat que una altra conseqüència d'aquesta "deficient" planificació és "l'augment de pacients desplaçats dins el mateix hospital a altres unitats que no es corresponen amb la seva patologia, la qual cosa repercuteix en la qualitat assistencial que se'ls ofereix". Igualment, el sindicat ha assegurat que les infermeres són desplaçades també del servei o unitat en el qual treballen a un altre , segons les necessitats existents, la qual cosa "dificulta la seva tasca, per diferents factors aliens a la seva voluntat, com el desconeixement inicial dels mitjans i recursos existents o les característiques i peculiaritats del seu nou destí", entre d'altres.

stats