Societat 20/04/2021

L'Àrea de Salut de Menorca fa una crida a la donació de sang del cordó umbilical

Des de l'any 2010 han donat sang un total de 94 dones

Iván Martín
2 min
Imatge d'arxiu d'un cordó umbilical.

MaóEl ginecòleg i coordinador mèdic de la sala de parts de l'hospital Mateu Orfila de Maó, Manuel Oliver, ha fet una crida a les dones perquè donin sang del cordó umbilical del nadó en el moment del part, i recorda que aquesta acció "salva vides".

Oliver ha reconegut que la donació es va "paralitzar" l'any 2017, quan l'hospital va obtenir l'autorització com a centre extractor. Des de llavors han donat sang del cordó umbilical un total de 94 dones: "Hi ha hagut un poc de falta motivació del personal i cal formar els treballadors que s'han incorporat a la unitat". Afegeix: "Des del servei d'Obstetrícia hem iniciat els cursos i veim la gent molt il·lusionada".

D'altra banda, el responsable de la sala de parts també emfatitza els motius sanitaris per als quals és important donar la sang del cordó umbilical: "Contribueix a curar nins i adults amb leucèmia, però també es pot utilitzar en els trasplantaments de medul·la òssia o en la fabricació de col·liris". A més, Manuel Oliver ressalta un altre aspecte; la disponibilitat: "és més fàcil tenir una unitat de sang congelada en un banc i treure-la en un moment determinat que no cercar un donant de medul·la compatible".

Just després del part, en el moment del contacte pell amb pell entre la mare i el nadó es talla el cordó umbilical, es recull la sang i posteriorment es prepara en el laboratori per a transportar-la al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Les dones que vulguin donar la sang del cordó umbilical han de tenir uns hàbits de vida saludables, descartar la presència de malalties infeccioses durant la gestació i malalties transmissibles. També s'analitzen les condicions concretes de cada embaràs i l'estat del nadó.

stats