Societat 01/12/2022

L'aparcament del Mateu Orfila és el primer a les Balears 100% cobert amb plaques fotovoltaiques

La producció de les pèrgoles permetrà reduir la factura elèctrica en 267.000 euros cada any

Iván Martín
2 min
Aparcament del Mateu Orfila cobert amb plaques solars.

MAÓL'aparcament de l'hospital Mateu Orfila de Maó s'ha convertit en la instal·lació més gran d'autoconsum de Menorca i el projecte de major envergadura que ha executat l'Institut Balear de l'Energia (IBE). Gràcies a aquesta iniciativa, es podrà subministrar fins al 18,5% de l'electricitat que consumeix l'hospital; a més, tenint en compte la part que ja produeix el centre sanitari a la seva coberta, la xifra final s'eleva al 26% d'energia neta.

El conseller de Transició Energètica del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha destacat la importància de la llei de canvi climàtic a la posada en marxa de la instal·lació: "L'hospital pagarà a preu de cost l'energia de les plaques, cosa que suposarà un estalvi per a l'Administració i els ciutadans". I ha afegit: "És el primer aparcament d'un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entra en funcionament a les Balears. Menorca torna a ser la punta de llança de la transició energètica". Per la seva banda, el director general d'Energia, Pep Malagrava, ha avançat que continuaran duent a terme projectes d'aquestes dimensions a altres punts de les Illes: "Pròximament posarem en marxa també la instal·lació de panells fotovoltaics en el pàrquing de l'hospital de Manacor i en moltes altres instal·lacions del Govern".

El projecte executat ha suposat la instal·lació de plaques fotovoltaiques sobre l'aparcament de 15.000 metres quadrats de l'hospital, que ha comptat amb una inversió d'1,5 milions d'euros. La producció de les pèrgoles fotovoltaiques permetrà reduir la factura elèctrica en 267.000 euros cada any. L'IBE facturarà l'electricitat a preu de cost a l'hospital, amb uns ingressos per a l'Institut d'uns 91.000 euros anuals, cosa que implica un estalvi net per a l'hospital de 176.000 euros. L'IBE destinarà aquests ingressos al manteniment de les instal·lacions, així com a la reinversió en nous projectes d'autoconsum.

stats