Societat 24/03/2022

Un "alt percentatge" de places de Pediatria a les Illes el cobreixen metges sense l'especialitat

L'Associació de Pediatres de l'Atenció Primària qualifica la situació de "molt greu"

ARA Balears
2 min
Un pediatre en una consulta amb un infant.

PalmaL'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPAP) ha advertit aquest dijous que les Balears tenen un "alt percentatge" de places de Pediatria cobert per professionals que no tenen l'especialitat, segons ha informat Europa Press. A escala estatal, afirma que hi ha 595.592 nins i adolescents que no tenen un pediatre assignat a l'Atenció Primària.

"És una situació molt greu, perquè vol dir que gairebé 600.000 infants no tenen un professional de referència que els atengui i que els faci un seguiment per les males condicions de les places", ha alertat la presidenta de l'AEPAP, Concepción Sánchez Pina. Fonts de l'IB-Salut han afirmat a l'ARA Balears que les xifres "varien molt" i que solen ser metges de família sense plaça en propietat que cobreixen places de Pediatria "perquè no hi ha pediatres suficients".

A Espanya, hi ha almenys 595 places d'assistència infantil buides, sense cap professional mèdic (ni de Pediatra ni d'una altra especialitat) que vulgui treballar-hi, segons una enquesta feta per l'associació als diferents vocals autonòmics i societats federades de l'AEPAP. Així, s'estima que una de cada deu places d'assistència infantil a Pediatria està buida.

Els perills

Per comunitats autònomes, la situació és encara pitjor a alguns indrets com Madrid, amb un 20% de places de Pediatria vacants; Navarra, amb un 16%, Andalucia i Catalunya, amb un 10% de les places vacants. Altres comunitats, com les Balears, tenen un alt percentatge de places cobertes per professionals no especialistes.

Sánchez ha assenyalat que són places "de difícil cobertura" perquè són "contractes precaris i en pitjors condicions que altres llocs". "Normalment, ofereixen llocs de feina per torns, que fan impossible la conciliació, o amb quotes molt altes, que desbordarien qualsevol altre especialista", ha comentat la doctora.

Per altra banda, ha comentat els perills que els infants i adolescents no siguin atesos per especialistes formats específicament en Pediatria: "Està demostrat que els pediatres tenim els nins més ben vacunats, receptam l'antibiòtic exacte i seguim millor els protocols internacionals, és a dir, estam més al dia".

stats