Inclusió
Societat 29/03/2023

L'Ajuntament de Palma dissenya quatre recorreguts per la ciutat adaptats als discapacitats visuals

Els usuaris disposaran de plànols amb la informació en braille i també d'audioguies

2 min
Casal Solleric

PalmaL'Ajuntament de Palma, a través de la Fundació Palma 365, i la Fundació ONCE han presentat aquest dimecres un projecte per facilitar que les persones amb discapacitat visual puguin conèixer la ciutat. Per fer-ho, es disposarà de plànols tactovisuals de quatre rutes per diferents zones. Els recorreguts disponibles seran per Palma Baixa, Palma Alta, Cala Major i Santa Caterina. La ruta per Palma Baixa, per exemple, inclourà espais com la Llotja, el Casal Solleric, el Gran Hotel, l'església de Sant Jaume, o Es Baluard.

Elena Navarro, regidora de Turisme, Sanitat, Consum, Justícia Social, Feminisme i LGTBI, ha considerat que el pla "és un pas més per fer que Palma sigui una ciutat inclusiva". Navarro ha informat que "aviat la Fundació tindrà els plànols preparats, i els distribuirà entre les delegacions territorials". Per tal de posar-ne a prova el funcionament, "es va fer una visita pilot, en la qual tots vam poder gaudir de les textures, teixits i aromes".

Els mapes estaran en braille i disposaran d'un codi QR amb informació sobre les diferents rutes, i en el qual també hi haurà audioguies de cadascun dels recorreguts. Malgrat en un primer moment el projecte està enfocat als residents, també s'ha signat un acord amb l'agència de viatges de l'ONCE, per tal d'estendre'l a altres territoris.

Per la seva part, Jorge Díaz, responsable de serveis socials de l'ONCE Balears, ha agraït a l'Ajuntament "aquest projecte que lluita en favor de la inclusió de totes les persones, perquè puguin gaudir del patrimoni artístic i cultural de la ciutat". Díaz ha considerat que "tendim a pensar que una persona invident sols necessita anar de casa al treball i viceversa, però no és així, i ara es fa un pas per afavorir la vida cultural i l'oci d'aquests ciutadans".

En Miquel Irles té 87 anys i es va quedar sense vista arran "d'una operació que no va sortir bé". Ell és una de les persones que podrà gaudir de Palma amb aquestes noves rutes adaptades. Irles "agraeix moltíssim que s'hagin fet aquest tipus d'activitats, perquè a mi, el fet de poder sortir i t'expliquin el que tens al davant és formidable, i a mi m'encanta socialitzar. Tot plegat, m'entusiasma i m'emociona". Irles té "moltes ganes d'estar actiu i de continuar coneixent Palma i la resta de Mallorca".

stats