Societat 06/07/2022

L'Ajuntament de Palma atén cada dia devers 500 persones grans que viuen soles

L'àrea de Benestar de Palma concerta per hores el servei d'ajuda a domicili per facilitar l'accés als contractes a entitats sense ànim de lucre

1 min
Les residències de gent gran intenten blindar-se amb pocs recursos

PalmaL'Ajuntament de Palma atén, cada dia, devers mig miler de persones grans que pateixen soledat no desitjada. Fins ara, se n'encarregava l'empresa DomusVi, però Cort ha tret un nou contracte per hores per tal de facilitar l'accés a les entitats sense ànims de lucre. Així, de les 113.000 hores anuals el 20% es reservarà per al tercer sector. Així, el Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) es concertarà fins al 2026 amb un pressupost d'11,6 milions d'euros.

La coordinadora general de Benestar Social, Catalina Trobat, ha destacat que aquest concert permetrà millorar les condicions del servei, ja que s'augmentarà el preu per hora un 26%. Això és possible perquè "ens permet acollir-nos a la llei autonòmica d'atenció a les persones i posar més èmfasi en la qualitat i jugar amb el sector no lucratiu". D'altra banda, ha recordat que la Conselleria d'Afers Socials s'encarrega ara de les persones en situació de dependència, que representaven el 56% del SAD.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha valorat que, amb aquesta mesura, se substitueix "l'assistencialisme per la prevenció, per combatre una de les xacres més importants que hi ha Palma, que és la solitud de la gent gran". A més, "dignificam els serveis socials i els seus treballadors".

Ara com ara, l'Ajuntament no sap exactament quantes persones estan en situació de solitud no desitjada, però Trobat ha destacat que amb iniciatives com aquesta o com el projecte pilot de teleassistència "intentam saber" l'abast d'aquesta realitat. El que sí que se sap és que 20.000 palmesans i palmesanes a partir de 70 anys viuen sols. A més, entre les 200 persones grans teleassistides varen detectar 17 casos de persones que estaven soles sense voler-ho.

stats