Societat 26/07/2022

L'Ajuntament del Migjorn admet que perilla el 'jaleo' d'ases per la normativa animal

Analitzaran la situació i prendran una determinació després de festes

Iván Martín
1 min
Imatge del Jaleo d'ases d'Es Migjorn.

ES MIGJORNLa regidora de Festes del Migjorn, Adriana Moll, ha assegurat aquest dimarts que el tradicional jaleo d'ases es mantindrà aquest any, tot i que creu que la seva continuïtat perilla per als pròxims. El municipi amb menys habitants de Menorca celebra aquest cap de setmana les festes patronals de Sant Cristòfol amb els dos jaleos de cavalls, però els dilluns és costum fer un tercer jaleo, en aquest cas protagonitzat per ases i joves genets que normalment pugen disfressats damunt l'animal.

Es tracta d'una qüestió controvertida perquè molts ciutadans l'entenen com una tradició, però d'altres aposten per suprimir-la, com ha succeït en altres municipis de l'illa. Moll ha garantit que el jaleo d'ases se celebrarà aquest estiu, però deixa clar que hi ha moltes probabilitats que sigui l'últim: "És un tema delicat, tot i que diria que serà difícil fer-ho amb la nova Llei de protecció animal i el recent estudi del Consell", i ha recordat que les decisions es prendran en els següents mesos: "Hi ha un buit legal en què els ases queden exclosos i no volem que pateixi cap animal".

D'altra banda, a més de regidora de Festes, Moll exerceix com a flabiolera, una responsabilitat a la qual arriba preparada: "Soc flabiolera gràcies al meu pare, que cada any em fabrica artesanalment els instruments des del 2003", i explica el protocol: "Sempre duc dos flabiols de reserva per si hi ha un accident i en perd un". El pregó de les festes de Sant Cristòfol recaurà en Cristòfol Moll Huguet, que contarà com eren les festes a la dècada dels 40 i 50. Com a curiositat, cal dir que llavors prenien part de la comitiva "dos o tres cavalls", una xifra molt allunyada dels 36 actuals.

stats