Agricultura

L'agricultura ecològica continua creixent i arriba a les 40.000 hectàrees a Mallorca

L'augment de superfície inscrita es va deure a un creixement de pràcticament tots els tipus de cultius a Mallorca respecte de l'any 2023

Camp mallorquí
ARA Balears
16/04/2025
2 min

PalmaEl Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) ha certificat que el 2024 hi havia 40.200 hectàrees destinades a agricultura ecològica, la qual cosa suposa un 6,4% més que el 2023.

D'aquest total, més de 35.800 hectàrees formaven part de la Superfície Agrària Útil (SAU), la qual cosa suposa un 20,4% del total de terres agrícoles de Mallorca, segons ha explicat la Fundació Mallorca Preservation en un comunicat.

Aquest increment de la SAU en ecològic han recalcat que reflecteix un "arrelament cada vegada més gran" del model ecològic en l'activitat agrària insular. Els deu municipis amb més superfície inscrita en el CBPAE sumen en conjunt més de 26.000 hectàrees, la qual cosa representava el 65% de la superfície ecològica de Mallorca.

Aquestes són alguns de les dades que s'han donat a conèixer en la XVIII Diada de l'Agricultura Ecològica, organitzada per l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), que s'ha duit a terme a Porreres.

L'esdeveniment, que ja s'ha convertit en la fira de referència del sector agrari ecològic, va reunir 70 llocs de productors i elaboradors de totes les illes. El programa de la diada es va centrar en el paper de l'agricultura enfront del canvi climàtic. Es varen exhibir documentals com El camí de l'aigua i Canvi climàtic i agricultura per abordar les estratègies d'adaptació de l'agricultura enfront del canvi climàtic.

Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), l'agricultura i els sectors forestals poden ser "part de la solució al canvi climàtic".

A través de pràctiques sostenibles com l'ús de cultius més eficients, el maneig adequat del sòl, la millora en la nutrició del bestiar i l'adopció de sistemes agroforestals, "és possible reduir emissions i retenir quantitats significatives de carboni que "no sols ajuden al medi ambient, sinó que també milloren la seguretat alimentària".

De fet, Mallorca està cada vegada més prop del 25% de la superfície agrícola que hauria de ser conreada amb agricultura ecològica per a 2030 que marca la UE. A més, el sector ecològic mallorquí tenia l'any passat 968 operadors inscrits en el CBPAE (691 productors i 277 elaboradors), 22 d'ells es varen incorporar l'any passat. Un 70% eren homes (679) i el 30%, dones (289).

El 2024, l'augment de superfície inscrita es va deure a un creixement de pràcticament tots els tipus de cultius a Mallorca respecte de l'any 2023, especialment en el cas del guaret i l'abonament verd (un 21,7% més), els cereals i les lleguminoses (un 9,4%) i l'olivar (un 9,1%).

Pel que fa a la ramaderia ecològica, Mallorca disposava de 221 explotacions certificades (quatre més que el 2023). Encara que les explotacions avícoles i caprines varen descendir (un 23,1% i un 12,5%, respectivament), el conjunt del sector va créixer un 1,8% el 2024 en relació amb l'any anterior, motivat per l'apicultura (un 42,9% més) i el porcí (un 23,5%).

L'Observatori de Sostenibilitat Mediambiental ha celebrat aquest avanç cap a una Mallorca "justa" i "connectada" amb la naturalesa, atès que Mallorca és "una mostra clara" del compromís del sector agrícola i del teixit productiu local amb "un model agrari més respectuós amb el territori, la biodiversitat i la salut de les persones".

stats