Societat 17/06/2021

L'Aemet preveu temperatures més altes de les habituals per a aquest estiu a les Balears

Segons l'agència, la temperatura mitjana entre el 21 de juny i el 22 de setembre serà de 24,2 graus

2 min
Jornada de sol i calor a les Illes.

PalmaL'estiu serà especialment càlid a les Illes enguany i tindrà precipitacions normals respecte del període de referència –el comprès entre 1981 i 2010–, segons ha informat aquest dijous la delegada territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia a les Balears (Aemet), María José Guerrero. L'estació començarà dilluns, 21 de juny, a les 5 h i acabarà el dimecres 22 de setembre a les 21 h.

Durant aquest temps, l'Aemet espera que la temperatura mitjana es mantingui en els 24,2 graus. Ara bé, "la tendència de les temperatures és anar pujant, en valor mitjà, i davallar a l'agost", de manera que les més altes arribaran entre juliol i agost, ha afirmat Guerrero. Pel que fa a les precipitacions, la delegada ha assenyalat que la mitjana de precipitacions sol ser de 86 litres per metre quadrat i que el més probable és que enguany es mantingui aquesta xifra.

Per altra banda, Guerrero ha apuntat que la nit passada –de dimecres a dijous– ha estat la més calorosa de l'any fins ara i que suposa "el final d'un episodi d'altes temperatures, que va començar fa sis dies i que va registrar les temperatures diürnes més elevades dia 15". Això s'explica per "l'arribada d'alguns niguls alts, que fa que no es refredi l'aire ni la terra", ha puntualitzat la delegada. En els dies vinents s'espera que arribin "pluges febles i que els niguls es desplacin, fet que permetrà que les temperatures se suavitzin", ha afegit.

Primavera de neu i ventosa

Com a resum de la primavera a l'Arxipèlag, la membre de l'Aemet ha manifestat que ha estat "normal pel que fa a les temperatures, amb rècord de temperatures mínimes a Mallorca i Menorca l'abril", mentre que "Formentera ha estat l'illa amb la primavera més càlida".

Si bé la temperatura mitjana ha estat de 14,6 graus, el juny és "un mes molt càlid", amb "temperatures anormalment altes, de més de 36 graus a Palma, Calvià i Llucmajor". A més, durant aquest mes ja s'han comptat set nits tropicals consecutives en què la temperatura no ha davallat dels 20 graus.

Quant a les precipitacions, Guerrero ha explicat que "ha plogut un 10% per damunt dels valors normals". La xifra habitual és de 116 litres per metre quadrat, però aquesta primavera han caigut 128,4 litres per metre quadrat. Així mateix, l'Aemet destaca que l'illa on més ha plogut ha estat Formentera, amb 196 litres per metre quadrat, fet que suposa un 218% més de les xifres habituals.

També crida l'atenció que durant la primavera va haver-hi el triple de dies amb pluja de fang respecte de la mitjana habitual, que és de quatre. A més, va nevar més del doble de dies habituals: si normalment neva un o dos dies, enguany va haver-hi cinc dies de neu. Per altra banda, l'Aemet considera que la primavera ha estat lleugerament ventosa a Mallorca i Menorca, amb dos i tres dies més vent de l'esperat, respectivament. Hi ha el fet que al Port de Ciutadella es va triplicar el nombre de rissagues, tres en total.

stats