Societat 08/07/2021

L'AECC de les Balears va donar atenció psicològica i social a més de 1.500 persones el 2020

L'entitat va donar devers 300 ajuts amb un cost de 64.300 euros, la majoria per cobrir necessitats bàsiques

ARA Balears
2 min
Un doctor mira una mamografia a Son Espases.

PalmaL'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de les Illes Balears va atendre 1.537 pacients durant el 2020, segons la seva memòria anual, que han presentat aquest dijous. En total, es varen fer 3.772 sessions enfocades a donar suport psicològic i de caire social, la majoria telemàticament a causa del coronavirus. D'altra banda, l'entitat va atorgar més de 300 ajudes per un valor de 64.309 euros, el 82% de les quals varen anar destinades a cobrir les necessitats bàsiques dels beneficiaris.

"Hem posat tot el nostre esforç perquè cap pacient no se senti sol, desatès o desinformat", ha destacat la gerent de l'AECC a les Illes, Ana Belén Velasco. A més, ha remarcat que "gràcies a les noves tecnologies, vàrem poder estar més a prop d'aquelles persones que més ens necessitaren i poguérem salvar la barrera de la distància imposada per la pandèmia".

En la memòria l'entitat subratlla el fet que les persones amb càncer han estat un col·lectiu especialment afectat per l'impacte del covid-19. Un estudi fet per ells amb la col·laboració de diverses societats científiques va confirmar que, durant la primera onada de covid-19, un 21% dels casos nous de càncer no es van diagnosticar o es varen diagnosticar tard. També es va demostrar que el 41% dels pacients van desenvolupar patologies com ansietat o depressió i el 20% varen veure com s'agreujava la seva situació econòmica.

Investigació i voluntariat

A escala estatal, l'AECC inverteix 79 milions d'euros en 401 projectes, en què participen més de 1.000 investigadors. L'objectiu és aconseguir la supervivència del càncer en un 70% dels casos el 2030. A les Illes, el 2020 l'exercici va ser de 353.840 euros gestionats a través de la Fundació Científica i 87.392 euros que corresponen a les convocatòries d'ajuts predoctorals i pràctiques d'estiu i laboratori, que es concedeixen anualment amb l'objectiu de fomentar el talent i la innovació de la investigació en càncer des de l'Arxipèlag.

Javier Cortés abandona la presidència de l'AECC de les Balears

El president de l'AECC a les Illes, Javier Cortés, ha anunciat aquest dijous que deixarà la presidència de la Junta Provincial de l'entitat després de cinc anys. "Avui és el darrer dia que presidesc una reunió d'aquesta associació", ha declarat. Cortés ha dit que sent "gratitud" per haver estat al capdavant durant cinc anys i estar vinculat a l'associació des de l'any 1974. "Aquest treball no sé si m'ha fet millor metge, però m'ha fet millor persona", ha manifestat.

stats