Societat 17/05/2018

Un noi de Ghana tindrà plaça en un centre de menors tot i que les proves determinen que té 19 anys

El jutge ordena l'ingrés després que el nen presenti el passaport on consta que és menor

A.l.
2 min
L'Umar davant de la DGAIA

BarcelonaUn jutge ha obligat la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) a acceptar en un centre de menors un noi de Ghana a qui les proves mèdiques van determinar que tenia 19 anys. Després d'haver estat vivint al carrer durant unes setmanes, l'Umar va aconseguir el passaport el passat 23 de febrer, on s'acredita que va néixer el febrer del 2001 i, per tant, tindria 17 anys. El noi va presentar la nova documentació, però la fiscalia va estimar no modificar els resultats de les proves radiològiques i va acabar acudint a l'advocat Albert Parés. Fa tot just un mes es va demanar que se l'atengués de manera urgent, però no es va obtenir resposta.

Davant el silenci administratiu i la negativa d'atorgar-li una plaça en un dels centres que la DGAIA té repartits pel territori, Parés va sol·licitar mesures cautelars que aquest dimecres va concedir el jutjat de primera instància número 19 de Barcelona. "Té un passaport que acredita que és menor i, com diu el Tribunal Suprem, aquest passaport s’ha de donar per vàlid. Tenim una resolució d’un jutge que diu que aquest noi ha d’entrar en un centre de menors", ha explicat Parés.

El noi va arribar a Barcelona el desembre del 2017, després d'un viatge de "tres mesos" des de Ghana, recorrent Burkina Faso, Nigèria, Líbia, Itàlia i França. L'1 de gener, a les tres de la matinada, va personar-se a l'Oficina d'Atenció al Menor (OAM). Se li va atorgar plaça provisionalment en un centre de menors, però pel seu aspecte físic es va concloure que se li havien de fer les proves radiològiques per determinar l'edat. El dia 21 de gener l'informe mèdic forense va concloure que tenia 19 anys i no els 16 que llavors deia tenir ell. El noi va passar a viure al carrer, on va estar dormint durant dues setmanes en un parc del Paral·lel de Barcelona, i després ha alternat la vida al carrer amb albergs. "Com pot ser que la màquina em doni una identitat diferent? Tinc 17 anys. Vaig néixer el 2001", defensava el noi abans d'entrar a les instal·lacions de la DGAIA, que aquesta tarda de dijous ja ha assignat un centre a Esplugues per a l'Umar per complir amb la resolució judicial.

stats