Societat 18/02/2021

La justícia torna a anul·lar el rescat públic del túnel de Sóller

El TSJIB ha desestimat el recurs presentat pel Consell de Mallorca contra la sentència que declarava nul·la la recuperació del peatge

Ara Balears
2 min
El túnel de Sóller. / CONSELL DE MALLORCA

PalmaLa justícia torna a donar la raó a l'empresa concessionària del túnel de Sóller i confirma l'anul·lació del rescat públic del peatge, segons ha informat aquest dijous el Consell de Mallorca. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va emetre dilluns, 15 de febrer, una sentència amb la qual desestimava el recurs d'apel·lació que va presentar l'executiu insular contra una altra sentència que declarava nul·la la recuperació del túnel aprovada pel ple del Consell el 2017. Aquesta decisió la va prendre el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma el 13 de març de 2020, amb la qual estimava la demanda presentada per Compañía Concesionaria del Túnel de Sóller.

Tant la sentència del 2020 com la d'aquest febrer qüestionen la justificació de l'interès general que motivà la mesura del ple del Consell de Mallorca del 2 d'agost de 2017 pel rescat de la concessió de la gestió del túnel de Sóller. Aquesta va posar fi al peatge que durant més de 20 anys –entre febrer de 1997 i desembre de 2017– han hagut de pagar els conductors per poder transitar-hi.

En qualsevol cas, el Consell de Mallorca ha advertit en un comunicat que considera que la decisió de declarar gratuït el túnel de Sóller és "irreversible" i continua defensant que "els ciutadans de Mallorca no hagin de pagar per circular per aquest tram de tres quilòmetres de la xarxa viària de l'illa". Si bé l'executiu insular admet que no comparteix "el contingut" de la sentència del TSJIB, encara ha de valorar si la recorre o no.

Compensació de 17,4 milions d'euros per a l'empresa

Contra aquesta sentència s'hi pot interposar un recurs de cassació, però, com que és un recurs extraordinari, el Consell ha d'estudiar la viabilitat de la presentació. Així mateix, afirma que esgotarà "totes les vies possibles" i continuarà "fent feina per mantenir l'actual estatus de gratuïtat del túnel de Sóller".

Per al consell insular "la finalització del peatge del túnel de Sóller el 2017 estava plenament justificat". A més, argumenta que "el rescat de la concessió ja comportà l'abonament preu just marcat per un peritatge independent i avalat pel Consell Consultiu de les Illes Balears, xifrat en 17,4 milions d'euros".

stats