La justícia ja investiga els abusos sexuals denunciats per l'escriptor Alejandro Palomas

Un jutjat de Mataró instrueix el seu cas, mentre que La Salle ha portat més víctimes del germà Linares a la Fiscalia

3 min
L’escriptor Alejandro Palomas.

BarcelonaQuan l'escriptor Alejandro Palomas va denunciar els abusos que va patir de petit al col·legi La Salle de Premià de Mar per part del germà L (Jesús Linares) tenia clar que volia arribar fins al final, però alhora tenia dubtes del que aconseguiria amb el seu gest. Dues setmanes després Palomas ja no està sol i ha aconseguit sacsejar la política espanyola i catalana perquè s'abordin amb fermesa els casos de pederàstia dins l'Església. Eldiario.es i El Periódico han informat de nous casos d'exalumnes del centre que van patir abusos per part de Linares. El jutjat d'instrucció número 3 de Mataró ha obert diligències prèvies per analitzar la denúncia de Palomas, i ha demanat un informe a la Fiscalia per determinar si els fets han prescrit. La Salle també ha informat el ministeri fiscal, a través de l'advocat Carles Monguilod, de l'aparició de més casos relacionats amb Linares, tot i que de moment no consten més denúncies a banda de la que va presentar l'escriptor, que va ser víctima d'agressions sexuals quan tenia 8 i 9 anys per part d'un docent que ara té 91 anys i viu en una residència de la congregació a Cambrils.

El mateix centre ha demanat al jutjat mataroní personar-se com a acusació, mentre el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que s'obrirà una investigació i en funció dels resultats que s'obtinguin se'n remetrà el contingut a la Fiscalia. Un altre departament, els de Drets Socials, s'ha posat en contacte amb Palomas per fer una reunió i abordar el seu cas. La consellera Violant Cervera i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tenen previst reunir-se amb l'escriptor durant els pròxims dies per donar-li suport institucional. Una reunió que arribarà després que Palomas es reunís amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. D'aquesta trobada en va sortir el compromís ferm de la Moncloa de crear una comissió d'investigació dels abusos sexuals dins de l'Església, una qüestió que s'està negociant en l'àmbit polític per veure si ha de ser un òrgan independent –liderat pel Defensor del Poble– o si s'han de buscar altres fórmules. Per a Palomas, que creu que s'arribarà a un "acord fàcil ben aviat", hi hauria d'haver dues comissions, "una de parlamentària i una altra d'independent, amb una corretja de transmissió constant entre les dues, perquè la comissió independent pot no tenir prou poder per citar a declarar algú o demanar arxius".

Palomas espera que la predisposició política que va trobar a Madrid per abordar aquesta qüestió també hi sigui a Catalunya quan es reuneixi amb Aragonès i Cervera. "Hem d'aprendre dels errors i posar-nos a treballar. A Catalunya tenim un mapa polític diferent del de Madrid, amb unes sensibilitats diferents. Fins i tot podem anar més de pressa i avançar-nos, s'hauria de crear una comissió d'investigació que busqui el millor model que es faci a l'estranger i aplicar-lo aquí. No cal inventar res, sinó copiar les coses que s'estan fent bé fora", ha argumentat l'escriptor.

Quan Palomas va començar a rebre missatges d'altres víctimes que van patir els abusos del germà Linares a La Salle va sentir un gran alleujament perquè "sempre et planteges si eres l'únic". Després, un cop escoltats alguns dels testimonis, ha pogut ser conscient del procés que ell ja ha fet i que moltes d'aquestes persones tot just ara comencen: "Jo ja he passat per moltes coses que aquesta gent que s'ha posat en contacte amb mi encara no ha viscut. Alguns no n'han parlat amb ningú, quin patiment que els espera. Jo porto 20 anys parlant amb la meva psicòloga, amb la gent del meu entorn, i no he tingut cap rebuig".

L'Arquebisbat de Barcelona i la mateixa Salle s'han posat en contacte amb el que va ser premi Nadal del 2018 amb la novel·la Un amor, tot i que de moment Palomas posposa una trobada amb ells: "Durant molts anys no he marcat jo els temps, ara els vull marcar".

stats