Successos
Societat 23/01/2023

El cas Alves: canvi de presó enmig de dubtes sobre l'estratègia judicial

L'entorn del futbolista medita canviar d'advocat i ja ha sondejat diversos lletrats catalans

4 min
Dani Alves en una imatge d'arxiu, de l'última etapa al F.C Barcelona

BarcelonaAquest dilluns al matí, després de passar la tercera nit a la presó de Brians 1, a Dani Alves li han comunicat que havia de canviar de centre penitenciari. Empresonat de forma provisional per una presumpta agressió sexual, al futbolista brasiler l'han traslladat a Brians 2, a pocs metres d'on havia dormit fins ara. Així ho ha decidit la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del departament de Justícia de la Generalitat per garantir la seguretat i la normal convivència a dins de la presó, segons sostenen fonts consultades per l'ARA. Mentre Alves s'acostuma a la nova cel·la, continua meditant amb el seu entorn si canvia d'advocat després que la seva defensa fes aigües en la vista de divendres. Els seus agents ja han parlat amb diversos advocats, però la decisió encara no està presa.

Davant de la jutge va donar tres versions diferents dels fets i les seves contradiccions amb les proves aportades pels Mossos d'Esquadra, juntament amb el risc de fuga (té la doble nacionalitat espanyola i brasilera i un gran poder adquisitiu), el van portar a la presó. A Brians 2, Alves ja té mòdul, el 13, que sol albergar la majoria d'investigats o condemnats per delictes contra la llibertat sexual, i un company de cel·la. Segons fonts consultades, li farà de "pres de confiança", una figura habitual a les presons, que ajuda un intern que acaba d'entrar a superar aquesta situació sobtada.

A cada mòdul de Brians 1 hi ha uns 200 interns. A Brians 2, en canvi, hi ha una vuitantena de presos per mòdul. Així, davant d'un pres amb unes característiques singulars, al nou centre d'Alves és molt més fàcil controlar que no s'alteri l'ordre; per exemple, que ningú li faci una fotografia i després la faci pública. Tot és, apunten les mateixes veus, per curar-se en salut. Ara Alves estarà en una presó deu anys més nova que la que ja havia trepitjat, més petita, i amb lavabo propi a les cel·les.

El centre penitenciari Brians 2 en una imatge d'arxiu.

A la cerca d'una nova estratègia

En les últimes hores, el jugador i el seu entorn estan buscant una nova estratègia que els permeti revertir la situació actual. Divendres passat, el futbolista es va contradir constantment amb les proves dels Mossos i la versió de la noia, però també amb el que ell havia dit feia uns minuts. Uns dies abans de la vista va assegurar en un vídeo públic que no coneixia de res a la víctima. Després, a la Ciutat de la Justícia, va canviar fins a tres cops la seva versió. Va dir una cosa a preguntes de la jutge, una altra quan l'interrogava la Fiscalia, i va tornar a variar quan qui preguntava era l'acusació particular. Fins i tot va acabar dient que ell havia sigut subjecte passiu de l'agressió. I va negar fets com que va convidar la víctima a un reservat, que va ballar amb ella o que obrir una ampolla de cava i els va servir, tot i que els vídeos i els testimonis verificarien el relat de la dona. La víctima, de 23 anys, ja ha rebutjat una futura indemnització del brasiler i afirma que Alves la va colpejar al lavabo de la discoteca, la va obligar a fer-li una fel·lació i la va penetrar vaginalment mentre li donava bufetades fins a ejacular. Una versió que ha mantingut en totes les declaracions amb molta precisió, fins i tot detallant els tatuatges que Alves tenia a l'abdomen. En cap moment el jugador ha acceptat que hi va haver penetració, tot i les restes de semen que podrien indicar el contrari. Sí que admet que va entrar al lavabo, però nega l'agressió.

Tot plegat ha portat una part de l'entorn del jugador a plantejar-se si calia canviar l'advocada actual, Miraida Wilson. "Crec que l'advocada no ho està fent bé", ha arribat a afirmar Ney Alves, germà del futbolista. Ara bé, també afirma que l'exdona i agent d'Alves, Dinorah Santana, està pressionant perquè Wilson –a qui va contractar– continuï sent la seva lletrada. De fet, des de l'entorn d'Alves s'apunta que fa anys que no parla amb el seu germà i que no té cap pes en la decisió del nou advocat.

Sigui com sigui, segons fonts consultades per aquest diari, els moviments de l'entorn d'Alves per canviar d'advocat són reals. Una part d'aquest entorn creu que cal fer un canvi, també perquè l'especialitat de Wilson són més aviat temes econòmics i administratius que no pas penals com els que afronta el jugador. Representants d'Alves han sondejat diversos bufets catalans. Sobretot, existeix un apropament amb l'advocat Andrés Maluenda, que va defensar l'expresident del Barça Sandro Rosell, tot i que encara no hi ha res tancat. Precisament podrien ser les discussions familiars el motiu de la demora.

Però el temps corre i ho fa en contra del jugador. Si Alves vol presentar dins del termini un recurs contra la decisió de la jutge de tancar-lo a la presó haurà de començar a definir la seva defensa en les pròximes hores. Segons fonts judicials, té fins dimecres –sense comptar el dia de gràcia judicial– per impugnar davant de la magistrada instructora. La seva futura defensa, però, també té l'opció de recórrer a l'Audiència de Barcelona –perquè ho valori un tribunal diferent– en un termini de cinc dies hàbils. De moment, a l'espera d'un nou advocat, Alves no ha fet cap moviment. Al davant s'hi trobarà la Fiscalia, la defensa de la víctima i potser també les patronals de l'oci nocturn, que aquest dilluns han demanat a la jutge ser acusació popular.

stats