Llei del 'només sí és sí'
Societat 31/01/2023

Juristes, sobre la reforma de la llei del 'només sí és sí': "Rectificar és de savis"

Dos juristes recorden que les normatives només són retroactives quan són favorables al reu

2 min
Clam contra la violència masclista després d’un desembre negre

Barcelona / MadridA l'espera de com s'acaba concretant la pugna entre el PSOE i Unides Podem per reformar la llei del només sí és sí, els experts tenen dubtes que funcionin algunes de les propostes que s'han posat sobre la taula per intentar frenar la rebaixa de condemnes.

Marc Molins, advocat penalista

¿Augmentar les penes per frenar les rebaixes és la solució?

— No es podria aplicar una reforma així de forma retroactiva perquè no és favorable al reu.

Com es poden aturar, doncs, aquestes rebaixes?

— Si es constata l'existència de deficiències tècniques, s'ha d'aprofitar l'ocasió per esmenar els errors tècnics de la norma. Si són els marcs penològics i la voluntat és augmentar penes, s'ha d'augmentar el seu terra [pena mínima]. Però s'ha de tenir en compte que no es podrà aplicar retroactivament a les revisions acordades. Hi ha un error de tècnica legislativa evident. Els jutges no tenen marge, han d'aplicar el que diu la norma.

Veu altres mancances en la llei?

En l'article 197.7 del Codi Penal, es plantegen dubtes sobre l'enviament de material pornogràfic. Veient el text, si el reenvies, no se sap si és penalment rellevant.

Xavier Arbós, advocat constitucionalista

¿És habitual modificar una llei al cap de pocs mesos d'haver entrat en vigor i en la mateixa legislatura?

— No conec l'històric, però de vegades hi ha canvis que són més espectaculars i aparentment més innocus pels errors plantejats, sobretot en decrets. Si el redactat de la llei no complia amb el propòsit inicial i té conseqüències negatives, és millor rectificar que no entestar-s'hi. Crec que hauria de ser normal que si la llei no va bé es canviï, perquè rectificar és de savis.

¿Es poden atribuir aquests efectes contraris a una interpretació de la llei, com defensa la ministra Montero?

— Els jutges són els que interpreten les lleis i ni des del govern ni des del legislatiu no es pot criticar. Potser sí en un cas concret, però no globalment. I més quan la llei ha estat criticada tant pels sectors més reaccionaris com pels més progressistes i feministes.

Què suposaria augmentar les penes amb la reforma?

Sempre s'ha d'aplicar la llei més beneficiosa per al reu.

stats