Societat 24/09/2021

Josep Rull, ex pres polític català: "L'estat espanyol és un estat extraordinàriament dèbil"

L'exconseller català de Territori i Sostenibilitat ha presentat a Can Alcover el seu llibre '1 dia d'octubre i 2 poemes'

4 min
L'exconseller català de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, dijous a Can Alcover.

Palma"L'estat espanyol és un estat extraordinàriament dèbil, fràgil. Ho afirm amb més convicció que mai. L'hem acreditat de manera descarnada. Els forts pacten i els dèbils imposen". Així de ferm s'ha mostrat aquest dijous a Can Alcover l'exconseller català de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, que ha passat tres anys i quatre mesos a la presó per formar part del govern que organitzà el referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

Rull ha visitat Mallorca per presentar el seu llibre –primer a Palma i divendres a Manacor– 1 dia d'octubre i 2 poemes, en el qual narra com va viure la jornada en què es va celebrar el referèndum i el seu pas per la presó. Aquests fets han recobrat actualitat poques hores després de celebrar-se l'acte, quan s'ha fet públic que l'expresident de la Generalitat catalana i actual eurodiputat Carles Puigdemont ha estat detingut a Sardenya. En la presentació hi han participat el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, i l'exconseller del govern català i actual president del port de Barcelona, Damià Calvet. El diputat d'El Pi Josep Melià també ha assistit a l'acte.

Durant la presentació Rull ha defensat que al Regne Unit les urnes "no són un escull", i ha reivindicat que l'ex primer ministre britànic David Cameron deixàs votar als escocesos si es volien independitzar. El català ha fet valdre que Cameron estigués segur que els "seduiria" perquè no se n'anassin. "El mateix ha passat al Canadà. És un estat fort i sap que guanyarà a les urnes", ha assenyalat, i ha afegit que en el cas d'Espanya no hi ha "un projecte col·lectiu interessant".

L'exconseller ha citat el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo, perquè, segons ell, digué que per fer front a l'independentisme l'Estat va "desactivar l'estat de dret". "El Regne d'Espanya s'adonà que no és un instrument vàlid; això un estat fort no ho fa", ha apuntat Rull. En la mateixa línia, ha reiterat que tot i que Espanya és una democràcia, en certs àmbits s'esvaeix, com ara amb la monarquia i la Memòria Històrica. "El sàtrapa de Joan Carles volta pel món impunement, mentre hi ha membres dels CDR processats per terrorisme", ha lamentat.

El públic assistent a la presentació del llibre de Josep Rull a Can Alcover.

Rull també ha recordat que el varen empresonar per "haver fet el full de ruta independentista", tot i que "és el que dúiem al programa electoral i la Junta Electoral llavors no va dir res; el problema va ser quan el vam aplicar". Un altre motiu foren dues piulades que va fer a Twitter, on feia gala que no s'hagués permès atracar en un port el vaixell que després es va saber que allotjava els policies que participaren en l'operatiu contra el referèndum. L'altra piulada celebrava l'1 d'octubre. "Per això em varen condemnar 10 anys i mig", ha comentat, i ha afegit que fa uns mesos va rebre un indult parcial. "No tinguérem un judici just i hi ha hagut espionatge il·legítim; un estat fort no necessita desactivar el seu sistema de drets fonamentals", hi ha insistit.

Rull ha considerat un encert que alguns membres del govern de Puigdemont quedassin i d'altres sortissin d'Espanya. "Si tots haguéssim quedat, el Tribunal Suprem hauria actuat amb impunitat; si tots haguéssim anat a l'exili, no tindria la dignitat que té", ha dit, i ha continuat afirmant que "els exiliats ens han obsequiat amb victòries; quan hi ha justícia a la resta d'Europa, guanyem". De fet, considera que tot el que ha passat ha permès tenir una "cartografia" sobre "quins itineraris són possibles i quins no". L'exconseller ha assegurat que tot "ha valgut la pena" perquè "quantes nacions al món voldrien tenir una diada com l'1 d'octubre, el dia de la dignitat". "Un patrimoni immaterial que és del conjunt dels Països Catalans", ha afegit.

Humiliació i gratitud

Josep Rull ha lamentat que "Ana Rosa Quinta, Susana Griso i 13TV ens han deshumanitzat", i que alguns funcionaris de presó els varen humiliar. "Us podrireu, traïdors", o "veus aquesta paret, idò quan guanyin els meus (referint-se a Vox) es dirà paredó". Aquestes són algunes de les coses que varen dir a Rull a la presó. L'exconseller, però, també ha destacat que dins d'aquell ambient no tot era blanc o negre, i que un guàrdia civil li va dir en català que tot aniria bé i que lamentava els comentaris humiliants. "Em va dir que havia estat destinat a Girona i que en guardava un bon record", ha puntualitat Rull.

L'ex-pres ha contat que a la presó ell i els seus companys de govern demanaven contínuament si la gent, a fora, se'n recordava d'ells. "Des de la presó us vèiem, us escoltàvem i us sentíem; ens donàveu forces", ha afirmat interpel·lant directament al públic. De fet, ha assegurat que a la presó va rebre "moltíssimes" cartes de Mallorca. "Hem estat a la presó per haver defensat la llibertat del nostre poble i la nostra nació. Ha valgut la pena, no serà un sacrifici debades", segons Rull.

stats