Societat 13/11/2020

Trapero: "Tothom ho podria haver fet millor, i jo el primer"

El major recupera el càrrec i promet que treballarà "des de la humilitat, amb una actitud de mà estesa"

Pau Esparch
3 min
El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, en la primera roda de premsa després de ser restituït en el càrrec

SabadellAutocrític, agraït i sense rancor. Les primeres paraules del major Josep Lluís Trapero en la seva restitució com a cap dels Mossos d'Esquadra han sigut per mirar endavant, però fent balanç del passat. "Tothom ho podria haver fet millor, i jo el primer", ha expressat Trapero, sense referir-s'hi explícitament, sobre la gestió de l'1-O. Ha parlat "d'aquells moments del 2017". El major ha assegurat que ja va "entonar el mea culpa" als judicis al Tribunal Suprem i a l'Audiència Nacional, en què va admetre les topades amb el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. "La meva defensa del cos no va ser ben entesa", ha apuntat. Segons Trapero, els últims tres anys en què ha deixat de ser cap del cos "ha crescut com a persona", cosa que el pot ajudar "a ser un millor professional".

En el seu retorn al capdavant de la policia, Trapero ha trepitjat de nou el complex central Egara, on s'ha reunit amb els comandaments dels Mossos. També ha dedicat les primeres hores a parlar amb els caps de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya, els directors dels dos cossos a Madrid i altres institucions, com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Fiscalia. "M'he trobat la millor de les respostes", ha afirmat el major, que ha afegit que treballarà "des de la humilitat, amb una actitud de mà estesa". Ha volgut esvair les desavinences del passat. "No tinc cap inconvenient amb cap de les persones en l'àmbit professional", ha dit.

Trapero i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, després de la compareixença

Trapero ha manifestat que vol millorar la confiança cap als Mossos, que ha considerat que ja està recuperada: "No quedarà per part meva. M'hi esmerçaré tot el que pugui". En aquest sentit, ha fet un agraïment als comissaris que han liderat el cos els últims tres anys. Són, per ordre cronològic, Ferran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent, fins ahir cap de la policia i que també ha assistit a la trobada amb els comandaments. "Gràcies a ells s'ha recuperat part de la confiança que algunes institucions i la societat potser ens van perdre", ha remarcat.

El major ha deixat clar que els tres últims caps dels Mossos, juntament amb el comissari Joan Carles Molinero, que era una de les seves mans dretes a la cúpula, "tindran un lloc a l'estructura en què les seves potencialitats es puguin aprofitar", malgrat que ha avançat que no ha tingut temps de definir l'organigrama. Pel que fa a les prioritats del cos, ha dit que seran el terrorisme, aprofundir i millorar la funció de la policia en l'àmbit social i recuperar projectes de la seva etapa "que estaven avançats i no s'han abordat".

La relació amb la política

Abans de prendre la decisió de tornar a liderar els Mossos, Trapero ha explicat que va resoldre els dubtes que tenia amb el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, així com amb la seva família en l'àmbit personal. La reflexió va ser: "Aquest cos és part de la meva vida. Tinc molt a fer", perquè ha defensat que suma més que resta. Sobre els dubtes tractats amb Sàmper, el major els ha centrat en la relació entre la policia i la política. En aquest punt, Trapero ha fet al·lusió a la sentència absolutòria de l'Audiència Nacional: ha parlat de la dependència governativa, l'autonomia del cos policial en l'àmbit tècnic i la dependència, com a policia judicial, de l'autoritat judicial i la Fiscalia. "Ara encara està més clar. Els dos ens vam posar d'acord ràpid", ha conclòs. Sàmper ha afegit que amb la restitució del major els Mossos comencen "des d'un punt zero".

Trapero també ha mostrat el seu suport a les víctimes dels atemptats de l'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils per l'arrencada del judici aquesta setmana a l'Audiència Nacional: "Ens tenen al seu costat".

stats