Societat 08/11/2017

Vies d'AVE i carreteres tallades: mobilitzacions a tot el país per reclamar la llibertat dels consellers i els Jordis

Centenars d'estudiants tallen les vies l'estació de Sants de Barcelona i bloquegen el pas als trens de Rodalies, regionals i d'alta velocitat

Ara
5 min
Tall a la ronda de Dalt /FRANCESC MELCION

Barcelona / GironaLa jornada de vaga general i mobilitzacions, principalment amb talls en carreteres i vies de tren, continua aquest dimecres per reclamar la llibertat dels consellers empresonats i dels presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. A primera hora del matí s'han fet una una quinzena de talls a diverses carreteres catalanes. Per ara encara hi ha 18 trams de carreteres afectats per les manifestacions, a més d'una protesta dins l'estació de Sants de Barcelona que afecta els trens de Rodalies, regionals i alta velocitat.

Concentracions arreu

Aquest vespre, a més, 25.000 persones segons la Guàrdia Urbana s'han concentrat a l'avinguda de la Catedral de Barcelona -de fet, la protesta ha envaït la Via Laietana-, Lleida (al vídeo just a sota), Cerdanyola, Girona, Granollers, Sabadell, Vic i moltes altres poblacions. En tots els casos s'ha reclamat la llibertat dels dirigents d'Òmnium i de l'ANC i dels membres del Govern elegit a les urnes. A la protesta de Barcelona Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural, ha afirmat: "Avui Catalunya ha tornat a viure una jornada històrica per enviar un missatge a l'estat espanyol. Exigim que s'aturi el 155 i la repressió, que deixin d'ocupar les nostres institucions. Alguns ens deien que no era dia de vagues i aturades. Davant l'empresonament, però, aquest poble s'atura. Ningú no ens ha regalat mai res".

Un total de 16 trams viaris encara estan afectats per mobilitzacions relacionades amb la vaga general, segons el Servei Català del Trànsit. Entre les vies afectades hi ha l'AP-7 en diversos trams, com ara Figueres, Borrassà i l'Ampolla, on l'autopista està tallada en els dos sentits de la marxa. Altres carreteres tallades són l'N-340 a Amposta i l'Aldea, la C-59 a Caldes de Montbui, l'N-145 a la Seu d'Urgell, l'-N-152 a Puigcerdà o l'A-22 a Almacelles.

Circulació de l'AVE tallada a Sants

Aquesta tarda però, un grup d'uns 400 estudiants han saltat a les vies de l'estació de Sants de Barcelona i han tallat la circulació de trens coincidint amb l'inici de l'hora punta. Els manifestants han tallat les vies 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7, la qual cosa ha afectat els serveis d'alta velocitat (AVE a Saragossa i Madrid, Avant a Tarragona i Lleida i el TGV a França), i també els serveis de regionals i Rodalies.

Després del tall de les vies han començat a arribar més manifestants als crits de "Llibertat, llibertat" i "Els carrers seran sempre nostres!". Unes hores més tard, però, els Mossos d'Esquadra han bloquejat els accessos a les vies i han impedit que ningú hi entrés o en sortís.

Els talls de trànsit organitzats arreu del país han dificultat la circulació a primera hora del dia a llocs com ara a la Gran Via al seu pas per l'Hospitalet o l'avinguda Meridiana a Barcelona. Durant el matí en total hi ha arribat a haver una quarantena de vies afectades pels talls.

A l'AP-7, a l'altura de Borrassà, els conductors començaven a perdre la paciència i, després de prop d'una hora d'alteració, demanaven que es reobrís la via.

Les protestes també han complicat els accessos a Barcelona.

Tall a l'AP-7 a Tarragona /TJERK VAN DER MEULEN

Els estudiants han tallat també l'AP-7 en els dos sentits de la marxa a l'altura de la Universitat Autònoma de Barcelona i també la B-30 en sentit sud. Pel que fa a la resta de les universitats, fonts de la Universitat de Barcelona (UB) asseguraven al matí que l'edifici del Raval estava bloquejat per piquets i les facultats de Física i Química ho estaven "de manera parcial". A la resta de facultats de la UB hi havia "normalitat". A la Diagonal els manifestants han tallat aquest dimecres al matí el trànsit als carrils centrals, però els Mossos els han obligat a obrir els laterals. Cap a les 10.30 h s'ha aixecat el bloqueig i els manifestants han engegat una marxa en direcció a Sants.

Tall de circulació de l'AVE a l'estació de Girona

També hi ha greus afectacions a Rodalies Renfe "per invasió d'objectes i persones" a les vies, segons ha informat la companyia. Durant el dia, abans que es tallessin les vies a Sants, hi ha hagut trens aturats entre Barcelona i Montcada i Reixac. Al matí, a Girona, uns centenars de manifestants han saltat el cordó policial i han baixat a les vies de l'AVE amb crits de "Llibertat, llibertat!" i "Els carrers seran sempre nostres" i aplaudiments. Un cop a les vies, han tallat la circulació de trens, un tall que afecta trajectes internacionals. Poc a poc s'hi ha anat aplegant cada vegada més gent que té la intenció de mantenir el bloqueig fins l'últim tren del dia.

Tall a les vies de l'AVE a Girona

Durant el matí també s'ha tallat la línia del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre les estacions de Sarrià i Terrassa i Sabadell per la presència de manifestants a l'estació de Sant Cugat del Vallès. A Tarragona, els CDR han bloquejat l'accés al port de Tarragona i al polígon del Francolí. A Mercabarna les vendes de productes frescos han caigut un 80% respecte un dia laborable normal, segons la Intersindical-CSC, que ha convocat la vaga amb el suport del sindicat USTEC, el majoritari entre els docents, i amb algunes seccions de la CGT.. Tot i això, segons els treballadors d'aquestes instal·lacions, al matí l'activitat era la mateixa que la d'un dia normal, a diferència de l'última jornada de vaga, el 3 d'octubre. A la Zona Franca la circulació ha sigut fluida.

Serveis mínims a les escoles

Les escoles havien estan cridades a fer vaga, però havien de garantir un docent per cada sis aules a infantil i primària, segons els serveis mínims aprovats pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. La Fundació Escola Cristiana, patronal que agrupa els 434 col·legis religiosos catòlics de Catalunya, no ha fet cap crida a participar a la vaga, però ha deixat llibertat als centres perquè decidissin si la secundaven o no. El sindicat majoritari a les escoles concertades, la USOC, no s'ha adherit a la convocatòria de vaga, cosa que sí que ha fet la USTEC. Segons la Intersindical, un 40% dels treballadors de l'administració pública han secundat la vaga.

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT s'han desmarcat de la convocatòria i han al·legat que no és un conflicte laboral. No obstant això, tots dos sindicats han convocat concentracions a les 12.00 h i a les 18.00 h a les principals ciutats catalanes. Unió de Pagesos ha fet una crida a participar a les concentracions d'aquest migdia i d'aquesta tarda, a les quals han assistit molts agricultors amb els seus tractors.

Manifestacions al migdia

A Barcelona, la manifestació per la llibertat dels presos polítics s'ha fet a la plaça de Sant Jaume, on centenars de persones han cridat lemes com "No és justícia, és dictadura", "Els carrers sempre seran nostres" i "No esteu sols" i han reclamat la llibertat dels consellers i de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. I a la plaça Universitat de Barcelona una cinquantena de persones s'han concentrat en una mobilització convocada pel Sindicat d'Estudiants. La manifestació multitudinària es preveu que sigui aquest dimecres a la tarda a Sants, convocada per Universitats per la República.

Plaça Sant Jaume, aquest matí a Barcelona

La patronal Pimec també s'ha mostrat contrària a l'aturada perquè considera que no és el mecanisme "adequat" per canalitzar el malestar social. La convocatòria de vaga ha tirat endavant malgrat l'intent de la patronal Foment del Treball d'aturar-la amb la presentació d'un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en considerar que tenia motivacions polítiques i no laborals.

stats