Societat 06/11/2019

Joan Mesquida: "Ciutadans és un partit de centre; tenim una ambició de liberalisme socialdemòcrata"

El candidat de la formació taronja al Congrés per Balears explica per què les enquestes pronostiquen la seva caiguda el proper 10 de novembre

Alba Tarragó
4 min
Joan Mesquida

PalmaEl candidat al Congrés de Ciutadans per Balears, Joan Mesquida, defensa el seu partit com una opció "de centre", malgrat el suport rebut per part de l'extrema dreta a Madrid i Andalusia. Sobre la caiguda dels taronges a les enquestes, Mesquida defensa que el seu votant "és reflexiu" i que prefereix "pensar-ho molt bé", a diferència dels electors de dretes o esquerres, que escullen "el candidat que sigui".

Què ha canviat de les eleccions passades a aquestes?

No ha canviat res, els partits proposen el mateix que a les anteriors. L'únic que ha canviat és que tenim més mesos de paràlisi per pur caprici de Sánchez de repetir les eleccions perquè pensa que els espanyols podrien haver-lo votat més.

Què oferiu per a les Balears?

Hi ha molts temes que són nacionals i poden tenir efecte directe a les Balears, com ara les pensions, la sanitat i la pujada d'impostos. Jo he estat el diputat que més iniciatives ha presentat. N'he fet en relació amb la depuradora, la connectivitat aèria, l'habitatge públic, la seguretat i la violència de gènere.

Però quina diríeu que és la principal preocupació ara?

Abandonar la coa de les comunitats autònomes pitjor finançades.

El vostre partit surt perdent a les enquestes. A què creis que es deu?

Ciutadans té un perfil de votant molt reflexiu, a qui li agrada tenir molta informació. No és un votant militant. Els de dreta o esquerra voten el candidat que sigui, però els nostres volen pensar-ho molt bé. Per això, quan s'obren les urnes, hi ha més vots del que van predir les enquestes. Un gran percentatge decideix el seu vot els darrers 15 dies abans de les eleccions.

Això vol dir que el votant no està consolidat.

Si es vol dir que el votant no està consolidat perquè no té al seu cap un esquema de dreta i esquerra, sí.

En cas que es compleixin les enquestes, caldria una renovació del partit?

El millor és esperar diumenge i veure el resultat per fer-ne una anàlisi.

Creis que han afectat els canvis d'opinió del partit respecte del pacte amb Pedro Sánchez?

No hem canviat d'opinió. Ens vàrem presentar amb el compromís de no fer-lo president. El que no haurien de castigar els electors és que un partit mantingui la seva paraula. Per evitar repetir eleccions i veient que Sánchez es llençava els seients al cap amb el seu suposat soci, Unides Podem, un dia abans vàrem fer una oferta per desbloquejar la situació.

En qualsevol cas, continua sent Ciutadans de centre?

Ciutadans és un partit de centre. Els drets i les llibertats en són la peça fonamental, juntament amb l'estat del benestar. El que volem és enfortir la sanitat i l'educació pública. Tenim una ambició de liberalisme socialdemòcrata.

Però a Madrid i Andalusia governau amb el suport de l'extrema dreta.

Vox ha decidit votar qui ha volgut. Si prefereix un govern del PP i Ciutadans, és lliure de fer-ho. En canvi, no ho deim al PSOE, que ha pactat amb Bildu a Navarra.

I no condicionarà el partit aquesta decisió?

A Ciutadans no ens ha condicionat. No s'ha pres ni es prendrà cap mesura que restringeixi la llibertat de drets dels ciutadans. Per molt suport que tinguem d'un partit com Vox, no cedirem.

Com considerau que ha afectat la situació que viu Catalunya en aquestes eleccions?

El que està passant a Espanya en tema territorial és fruit de les cessions de 40 anys als nacionalistes. Zapatero va vetar que es donàs suport al Partit Socialista de Navarra i ara arriba Pedro Sánchez i fa un acord amb Bildu i amb els independentistes de Navarra. Pedro Sánchez ha descafeïnat el marc territorial a Espanya, parla de nació de nacions, però no té clar el concepte Espanya. Jo estic a favor del diàleg, però la independència no està al marc de la legalitat. Puc oferir més competències i finançament, però no volen això. Per tant, quin diàleg podem tenir?

Quin efecte ha tingut la partida del partit de persones com Xavier Nart?

Els partits són organitzacions que estan vives. Hi ha gent que arriba i que se'n va. El cas de Xavier Nart no em sembla estètic. Jo crec que quan es deixa una organització s'ha de fer amb totes les conseqüències.

Un dels darrers a arribar-hi ha estat José Ramón Bauzá.

És una aportació més. Jo, quan vaig decidir fer-me de Ciutadans, no vaig demanar el llistat de militants. Un decideix adherir-s'hi per les idees.

Què creis que volia dir quan va presumir de la "lliure elecció de llengua" en l'educació andalusa

Desconec aquestes declaracions. A nosaltres com a partit ens agrada que la gent pugui escollir. El bilingüisme enriqueix, però no es pot construir a partir de l'exclusió de la llengua comuna. Això és de tenir una mentalitat tancada i petita.

Què us va semblar que Rivera fes servir una rajola com a recurs al debat a cinc?

Un debat d'avui no té res a veure amb els de fa 20 o 40 anys. Jo ho veig dins la normalitat dins el que és un debat. Aquest va ser un recurs molt visual per mostrar el que està passant a Catalunya.

stats