Societat 12/09/2021

Joan Mas Collet: "La reunió amb el Pacte per atendre les discriminacions lingüístiques no ha servit de res"

MÉS per Mallorca lamenta la falta de compromís del PSIB en matèria lingüística: "La ciutadania encara està desatesa en l'àmbit de drets lingüístics, que continuen sense estar garantits"

4 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas 'Collet'.

Palma"Estam enfadats, s'ha acabat la comèdia". El diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet sona enfadat a l'altra banda del fil telèfonic mentre parla amb l'ARA Balears. Les seves declaracions fan referència a la notícia que Salut, finalment, no expedientarà la metgessa que no va atendre una senyora en català –de fet, va provocar que la pacient giràs la llengua i s'hi dirigís en castellà–. "Això és una clara vulneració dels nostres drets lingüístics", diu el diputat. No deuen pensar el mateix els seus socis del Pacte del PSIB, responsables de la cartera de Salut, que consideren que "la professional va proporcionar una consulta adequada des del punt de vista de l’atenció sanitària, amb entesa entre ambdues parts en tot moment". Davant aquesta resolució, el de MÉS per Mallorca s'endú les mans al cap: "Com no ha de ser així, això? Quin pacient surt d'un centre de salut sense ser atès? Si tens mal, vols que t'atenguin, el problema és haver de canviar de llengua perquè això passi". En definitiva, "la reunió amb el Pacte per atendre les discriminacions lingüístiques que vam fer dilluns no ha servit de res", critica el sobiranista.

El PSIB, MÉS per Mallorca i Podem van acordar a la reunió de dilluns que s'augmentaria la coordinació entre la Direcció General de Política Lingüística i l'IB-Salut per tal d'evitar més casos de discriminació lingüística en la sanitat pública. De fet, el Servei de Salut va dir que obriria un expedient a la metgessa del Centre de Salut de Son Pisà que es va negar a entendre una senyora en català. "Tot això es va acordar dilluns, i durant aquesta setmana no hi ha hagut cap mostra de coordinació ni de compromís".

Mas Collet es refereix, per una banda, al comunicat que el Govern va emetre dimecres per l'afirmació que un diari feia a la portada ("Sanció per als metges que no atenguin en català a les Balears", deia el mitjà). "Aquell comunicat no estava pactat amb ningú, no es va coordinar ni amb la Direcció General de Política Lingüística, que depèn directament del Govern". També parla de la resolució que Salut ha fet del conflicte de discriminació lingüística, també "sense pactar, sense consultar, sense coordinar".

Ambdues informacions, facilitades pel Govern i la Conselleria de Salut, deien el que garanteix el Govern "és que cap atenció a pacient sigui rebutjada per raó de llengua i és això el que suposaria l’obertura d’un expedient administratiu per analitzar el cas concret". És a dir, que "el Govern no sanciona qui es nega a atendre en català, sinó que obre acta administrativa a qui es negui a donar atenció sanitària per aquest motiu".

No obstant això, el Govern, en els comunicats, insisteix a recordar la normativa que correspon al Decret de llengües oficials de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El document diu que “tots els treballadors públics de la Comunitat Autònoma han de conèixer les dues llengües oficials en un nivell que els permeti desenvolupar les funcions del seu lloc de feina i facilitar al ciutadà l’exercici dels seus drets lingüístics”. En aquest sentit, "tant els professionals com els usuaris s’han d’adaptar a allò que diu la normativa i es poden expressar en qualsevol de les dues llengües", fan saber des del Govern. Tot i això, la senyora de 79 anys que va anar al Centre de Salut de Son Pisà va haver de girar la llengua quan, segons va denunciar el fill de la pacient a Twitter, la doctora va fer-li saber que no l'entenia. "Això demostra que la ciutadania encara està desatesa en l'àmbit de drets lingüístics, que continuen sense estar garantits. Hi ha manca de compromís per part del PSIB".

El PSIB, màxim responsable de Política Lingüística

"Hi haurà una coordinació més gran entre Política Lingüística i l'IB-Salut per donar una resposta ràpida i adequada als drets dels usuaris en la seva llengua, la catalana", va explicar Garrido dilluns, en haver acabat la reunió. Parlant de coordinació entre Salut i la Direcció General de Política Lingüística, fonts del Pacte recorden que els màxims responsables de Política Lingüística han estat consellers socialistes: Martí March i, en canviar de cartera, Miquel Company. "Els socialistes sovint tiren la pilota de la política lingüística a MÉS per Mallorca, i els és fàcil dir si falta coordinació o no amb MÉS. El problema, però, és que ni tan sols es coordinen entre ells, perquè el màxim responsable de Política Lingüística és socialista. Això demostra que el PSIB no té cap tipus d'interès en Política Lingüística".

Per part seva, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, "no qüestiona" l'anàlisi que Salut ha fet amb aquest darrer cas de discriminació lingüística, però reclama que "s’ha de continuar treballant i millorant en matèria de Política Lingüística", ja que aquest és "el compromís del Govern". Des de la seva Conselleria, manifesta, "es farà el possible perquè així sigui".

"Ens trobam al mateix lloc que abans de fer-se la reunió de dilluns. No feia falta fer cap trobada si, al final, el que es decidís no s'havia d'aplicar", assegura Mas, que lamenta que, amb tot això, els més perjudicats "són els ciutadans".

L'ARA Balears ha intentat xerrar amb la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, present a la reunió de dilluns; no obstant això, des de la seva conselleria no volen afegir "res més" al que ja ha dit Salut.

stats