Societat 26/04/2022

La segona vaga de fam de Jaume Sastre pel català: "Un govern independentista vol fer el mateix que Bauzá"

El mallorquí es troba a Vic, on va deixar de menjar fa sis dies per aturar la reforma de la llei de política lingüística catalana

2 min
Jaume Sastre durant la vaga de fam amb representants d'Intersindical i USTEC

PalmaÉs la segona vegada que Jaume Sastre fa una vaga de fam pel català: la primera va ser el 2014 davant l'ofensiva contra el català a l'escola de José Ramon Bauzá, i la segona és per aturar la reforma a la llei de política lingüística que pretén tirar endavant el govern català. "És molt fort que un govern independentista vulgui fer el mateix que Bauzá", sosté.

Sastre va deixar de menjar dia 20 d'abril a les 12 del migdia: "Si fos docent hauria creat una assemblea de docents insubmisos, però estant jubilat, faig una vaga de fam", conta. El motiu principal de l'acció és protestar contra la intenció de l'Executiu català de modificar la llei de política lingüística -mitjançant un acord entre Esquerra, Junts, el PSC i els comuns-, que pretén esquivar la sentència del 25% del castellà a l'escola. Per ara, l'activista considera una passa endavant que la reforma no s'inclogui dins l'ordre del dia del pròxim ple del Parlament, tal com estava previst.

Sastre considera que aquesta modificació significa "ajustar la llei a les imposicions judicials del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya" i suposa "considerar el castellà com a llengua vehicular a Catalunya". En canvi, defensa que "els nostres parlaments no donin per bona la sentència" i que s'ha d'anar "a la confrontació directa amb els jutges, amb la desobediència civil i la insubmissió lingüística".

El docent jubilat adverteix, a més, que sentències com la del 25% poden arribar a les Balears: "Hi ha un grup de professors feixistes, de PLIS, que ja han demanat que s'apliqui el 25% al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Això arribarà pertot", adverteix. I tanca remarcant que aquest no és un fet aïllat, sinó que se suma a altres com la persecució dels líders del procés, l'exili de Valtonyc i la presó del raper Hasél.

stats