Societat 14/06/2021

El nou rector de la UIB s'estrena reclamant a Armengol més inversió per demostrar "allò que li importa"

El catedràtic Jaume Carot i el seu equip han pres possessió en els seus càrrecs aquest dilluns

3 min
El nou rector de la UIB, Jaume Carot, rebent possessió del càrrec.

PalmaEl catedràtic de Física Teòrica Jaume Carot ha pres possessió com a nou rector de la Universitat de les Illes Balears aquest dilluns. Un dels pilars principals en què ha basat el primer discurs ha estat l'aposta pel coneixement: "El finançament de la recerca i la innovació a l'estat espanyol té consideració de subvenció i no d'inversió; em sembla un error de perspectiva de dimensions astronòmiques", ha defensat. De fet, ha demanat a la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, que el govern consideri aquest àmbit "una inversió, la millor que es pot fer juntament amb la salut pública" i que "augmenti progressivament" el pressupost que l'Executiu illenc inverteix en la Universitat pública per "demostrar, d'aquesta manera, allò que li importa".

Aquest "demostrar allò que li importa" ho ha agafat d'una frase de l'actual president dels Estats Units: "Diuen que Joe Biden deia 'no em diguis què és allò que t'importa. Mostra'm el teu pressupost i jo et diré què t'importa'", ha recordat el rector. I ha volgut deixar clara la complicitat amb la presidenta: "Sé i em consta com de molt valorau el coneixement, i com de decididament apostau per la Universitat pública de les Illes, per la UIB".

Les paraules de Biden no han estat l'única referència al país nord-americà. Carot ha començat el parlament referint-se a La utilitat del coneixement inútil, una obra escrita per l'educador nord-americà Abraham Flexner el 1939. "L'assaig és un recordatori d'allò que la Universitat ha de ser: un ecosistema de producció i transmissió de coneixement, que fa seus els valors del pensament lliure i crític, que connecta entre si i de manera única l'educació, la recerca i la innovació; i en fer-ho, contribueix a desenvolupar el talent humà: el factor clau d'èxit més important per al progrés i el benestar social", ha relatat.

Jurament "per imperatiu legal"

Durant l'acte, Carot ha presentat el seu equip –deu vicerectors, la secretària general i el delegat de rector–, que també ha jurat el càrrec. La majoria han utilitzat la fórmula comuna, que inclou el jurament al Rei, a la Constitució, als estatuts de la Comunitat Autònoma i als estatuts de la UIB. Però dos d'ells –el vicerector de Política Científica i Investigació, Víctor Homar, i la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta, Magdalena Brotons–, han evitat mencionar la paraula 'rei' i han afirmat que "per imperatiu legal" juraven al cap d'Estat.

Les altres persones que han assumit el càrrec avui han estat: Maurici Mus, vicerector de Gestió i Política de Postgrau i Formació Permanent; M. del Carmen Touza, vicerectora d'Estudiants; Yolanda González, vicerectora de Gestió i Política Acadèmica de Grau; Marc Nadal, vicerector de Planificació Estratègica, Internacionalització i Cooperació; Antoni Bordoy, vicerector de Personal Docent i Investigador, i Adrià Muntaner, delegat del rector d'Universitat Saludable i Campus.

El rector sortint de la UIB, Llorenç Huguet, i el nou rector Llorenç Huguet
Els membres del nou rectorat, abans de prendre possessió.

Persones, funcions i valors

Al llarg del discurs, Carot ha exposat els eixos del seu projecte de govern: les persones ("els alumnes, el personal d'administració i serveis i el personal docent i investigador"), les funcions de la institució ("crear i transmetre coneixement") i els valors ("l'acadèmic, el social, l'humà"). Per caminar en aquesta línia, ha assegurat el doctor, cal fer "autèntica política universitària", basada en "planificar, executar i fer el seguiment i l'avaluació de les actuacions dutes a terme". "Aquesta manera de ser serà un dels segells del nostre govern", ha reblat.

Visiblement emocionat, el fins ara rector de la UIB, Llorenç Huguet, s'ha acomiadat agraint l'acompanyament de la família i l'equip de les seves dues legislatures. Ha valorat positivament el llegat: "Deixem els nostres llocs amb els convençuts que hem aconseguit millora la universitat a partir dels fonaments de què ja existia i era bo", ha defensat Huguet. I ha afegit: "Hem fet front als reptes amb més llums que ombres".

Per la seva banda, Armengol ha agraït la feina feta a Huguet i ha afirmat que ha aconseguit fer una universitat "amb fonaments sòlids i estabilitat forjada". A més, ha remarcat que, des de 2015, el pressupost del Govern cap a la UIB ha crescut un 36%, de 59 milions a 80,4 d’aquest 2021. I ha mencionat com a fites aconseguides la facultat de medicina i el nou edifici de ciències de la salut, entre d'altres. En aquesta línia, s’ha compromès a continuar treballant per “tancar un model estable de finançament” perquè així es pugui avançar cap a objectius com la "baixada de taxes" i una segona residència.

stats