Successos

Un home mata presumptament la dona i els fills de vuit anys al Prat i se suïcida

El pare ha deixat una nota demanant perdó i no consten antecedents de violència masclista

3 min
La porta del domicili precintada pels Mossos d'Esquadra.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen l'assassinat d'una dona i els seus dos fills menors d'edat presumptament a mans del pare de les criatures al Prat de Llobregat (Baix Llobregat). La policia catalana va localitzar aquest dimarts al vespre els cadàvers d'una dona de 43 anys i els seus dos fills bessons de vuit anys, una nena i un nen, amb signes de violència al seu domicili, una casa unifamiliar al carrer Agramunt número 12 de la localitat metropolitana. El pare dels menors, de 42 anys, s'havia suïcidat hores abans a l'estació de tren del Prat, i es treballa amb la hipòtesi que es va llevar la vida després de matar la dona i els infants. Les primeres exploracions apunten que tots tres haurien mort per asfíxia, un extrem que ha de confirmar l'autòpsia.

Segons fonts consultades per l'ARA, els Mossos van localitzar els tres cadàvers quan van acudir al domicili a comunicar la mort de l'home als seus familiars. Durant l'aixecament del cadàver del presumpte homicida es van trobar les claus d'un vehicle que estava a les proximitats de l'estació. A dins del cotxe hi havia una nota en què l'home demanava perdó. Encara no està clar, però, si en aquesta nota confessava el crim.

Un veí ha deixat una rosa davant el domicili del Prat de Llobregat.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), no consten antecedents de violència masclista en el si de la parella. La dona, segons fonts consultades per l'ARA, tampoc tenia cap seguiment com a víctima de violència masclista. En paral·lel, de moment no es té constància de cap actuació policial o dels serveis socials en aquest domicili vinculada a conflictes de violència domèstica o masclista. Tot i això, s’ha de tenir present que la majoria de les dones que pateixen violència masclista no denuncien els seus agressors per diferents motius, entre els quals hi ha la desconfiança amb les autoritats o no voler denunciar el pare dels fills. 

La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud s'ha fet càrrec de les actuacions per aclarir els fets, i el jutge que instrueix el cas ha decretat el secret de sumari. Segons fonts veïnals, la parella feia uns dos anys que vivia en aquest cèntric punt del Prat i no es relacionava gaire amb el seu entorn. Els fills estaven escolaritzats en un centre proper i els serveis municipals ja s'han posat en contacte amb l'escola per oferir-los acompanyament social i psicològic.

Gabinet d'expertes en violència vicària

La notícia ha transcendit una setmana després que un home assassinés el seu fill de cinc anys a Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà). L'home, que també havia deixat ferida greu la mare de la criatura, va ser detingut i enviat a presó provisional. A principis d'any, un pare es va suïcidar després d'haver assassinat presumptament els dos fills menors intoxicant-los amb monòxid de carboni a casa seva, al barri d'Horta de Barcelona. Aquests dos crims s'investiguen com dos casos de violència vicària; és a dir, quan un agressor exerceix violència sobre els fills per fer mal a la parella. En cap dels dos casos, però, està confirmat aquest extrem, ja que a Bellcaire els Mossos, segons fonts policials, consideren que l'home també volia matar la mare i a Horta no han trobat cap comunicació prèvia que apunti en aquest sentit.

El crim d'aquest dimecres al Prat, tal com confirmen fonts del departament d'Igualtat i Feminismes, no es comptabilitza com un cas de violència vicària, sinó com un possible feminicidi, que si s'acaba confirmant serà el desè de l'any a Catalunya. Precisament la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha anunciat aquest dimecres la convocatòria "urgent" per a aquest divendres del grup d'anàlisi de feminicidis arran del triple crim del Prat. "És un altre cas molt greu de violència masclista", ha dit la consellera. Verge també ha anunciat la creació d'un grup d'expertes independents per "identificar millores en les eines de valoració de risc", especialment per prevenir la violència vicària.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats