Societat 12/05/2020

Investigadors de la UIB i de l'Hospital d'Inca estudien com imprimir en 3D material de protecció contra el covid-19

Els resultats es troben ara mateix en fase de validació; una vegada superada, es podrà fer servir als centres hospitalaris

Ara Balears
2 min
Mascareta de protecció del covid-19 impresa en 3D fruit d'una investigació de la UIB i l'hospital d'Inca

PalmaLa UIB i l'Hospital d'Inca col·laboren per millorar els equipaments de protecció individual contra el SARS-CoV-19. Els investigadors analitzen com poden incorporar la tecnologia d'impressió 3D per crear EPI reutilitzables. Els resultats es troben ara mateix en fase de validació, que durarà unes setmanes. Una vegada superada aquesta fase el material es podrà començar a fer servir als centres hospitalaris.

La investigació té com objectiu millorar la capacitat de produir material EPI homologat afavorint la reutilització de material i, a la vegada, millorar la capacitat de filtratge i contra el virus. Aquesta millora farà que les màscares puguin tenir més capacitat de filtrar partícules i, a la vegada, crear una barrera per a la desactivació del virus en el mateix filtre. D’aquesta manera, s’incrementa la protecció del personal sanitari i dels pacients enfront de possibles infeccions, com ara les causades pel virus SARS-CoV-19, responsable del covid-19.

Segons ha informat la UIB en un comunicat, els plantejaments teòrics d’aquest procediment havien estat publicats prèviament per investigadors d’universitats de Corea i del Canadà (Quan FS, et al. Scientific Reports, 2017). Ara, des de la UIB i l’Hospital d’Inca s’intenta demostrar per primera vegada la viabilitat de l’aplicació pràctica d’aquest procediment fent servir la impressió 3D com a tecnologia facilitadora. El procediment consistiria a dissenyar una màscara que cobrís la boca, el nas i els ulls, i incorporàs un filtre bioactiu format per una membrana filtrant recoberta per una dissolució salina altament concentrada, la qual cosa n’incrementaria la capacitat per inactivar els virus i, per tant, en milloraria la capacitat de filtració.

La feina la duen a terme conjuntament els investigadors del Grup Multidisciplinari d’Oncologia Translacional (GMOT) de la Universitat de les Illes Balears, que dirigeix la doctora Pilar Roca Salom, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular; els investigadors clínics de l’Hospital d’Inca, encapçalats pel doctor Josep Reyes Moreno, cap de la secció d’Aparell Digestiu d’aquest hospital i professor associat de la Facultat de Medicina de la UIB, i els investigadors del grup d’eHealth i Telemedicina Multidisciplinària mitjançant Sistemes Intel·ligents Ciberfísics de l’Idisba, els doctors Yolanda González Cid i Bartomeu Alorda Ladaria, professors titulars de la UIB.

A més, per a la fabricació amb tecnologies d’impressió 3D per estereolitografia, tenen el suport del grup de recerca d’Anàlisi per Injecció en Flux i Anàlisis de Traces (FI-TRACE), dirigit pel doctor Manuel Miró Lladó, catedràtic de Química Analítica de la UIB; el grup de Química Analítica, Automatització i Medi Ambient, dirigit pel doctor Víctor Cerdà Martín, catedràtic emèrit de Química Analítica de la UIB, i el grup de Química de Materials, dirigit per la doctora Gemma Isabel Turnes Palomino, catedràtica de Química Inorgànica de la UIB.

stats