Successos

Investigació interna als Mossos per l'enfrontament entre agents fora de servei i veïns del Raval

El cas també ha derivat en dues querelles i una denúncia davant els tribunals

3 min
El carrer d'en Roig del Raval, espai on va haver-hi els enfrontaments

BarcelonaDiumenge a la nit els veïns del carrer d'en Roig del Raval van sentir molt xivarri. Sobretot, crits i gots de vidre trencats. Expliquen que això no és res excepcional, que passa gairebé cada nit, però els que s'estaven barallant eren un grup d'agents dels Mossos d'Esquadra fora de servei i uns residents de la zona. La versió de la policia és que els agents van ser increpats verbalment i físicament, amb llançament d'objectes perillosos, i un d'ells va resultar ferit. Per això ja hi ha interposades fins a dues querelles, una denúncia i s'està elaborant un atestat policial per atemptat contra l'autoritat.

Segons els agents, que fa anys que treballen a Ciutat Vella, van anar a sopar i cap a les 22 hores ja van ser increpats per dos veïns, amb insults i llençament d'objectes. Un el coneixien especialment perquè és una persona amb 18 antecedents. Quan van sortir del restaurant, cap a les 00.30 hores, van tornar a passar pel carrer i ja els esperaven. Els mossos van veure que al portal d'aquest veí hi havia dos patinets aparcats i això els va sobtar. Sabent l'historial del presumpte propietari, van intentar preguntar si eren d'algú. En aquest moment va tornar a començar el llançament d'objectes perillosos per part dels dos veïns. Lleixiu, ampolles de vidre, barres de ferro. Finalment, com que el veí no va poder demostrar que els patinets fossin seus, els agents els van requisar. Els van portar a la comissaria de Ciutat Vella i encara hi són, sense que ningú els hagi reclamat. Per aclarir aquesta actuació, la direcció general de Policia ha obert una investigació interna. De moment, no hi ha cap mesura cautelar.

Fonts policials apunten que el fet de requisar els patinets no és una pràctica inusual. Normalment, quan una patrulla detecta una persona amb antecedents d'un barri i cada dia la veu, per exemple, amb una bicicleta diferent, a vegades la requisen. Sigui com sigui, la versió dels agents no acaba de concordar amb el que denuncien els veïns en diversos vídeos publicats a les xarxes. En aquests enregistraments, els veïns acusen els Mossos d'orinar als portals, un fet que diversos testimonis del barri no poden confirmar. En els vídeos tampoc queda clar, ja que es pot veure els agents amagats als portals, però també ho explica que hi hagi llançament d'objectes i s'estiguin protegint.

El grup de policies està format per uns vuit agents, que no van uniformats perquè estan fora de servei. Els veïns els acusen d'anar borratxos i també de trencar mobiliari urbà. En el vídeo, de fet, es pot veure com un d'ells dona una puntada de peu en un garatge. Un dels motius que ha portat la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos a obrir aquesta investigació és el gran rebombori que ha generat.

Un cop els agents van agafar els patinets, el veí amb antecedents va baixar al carrer amb un pal. És llavors quan un dels mossos va treure una porra extensible. Segons diversos testimonis, no van arribar al cos a cos. En els pròxims dies, la DAI recollirà gravacions, testimonis i parlarà amb els agents per fer-se una idea global. La investigació interna no ha tingut bona acollida als sindicats policials. El portaveu d'USPAC, Albert Palacio, critica que el "delinqüent tingui més presumpció d'innocència que la policia". Des del sindicat ja han presentat dues querelles contra els dos veïns que van increpar els mossos, així com una denúncia contra la persona que va publicar el vídeo a les xarxes socials per saltar-se la protecció de dades.

stats