Societat 13/05/2020

Intenten salvar un dofí encallat al Port d'Alcúdia sense èxit

El cetaci era una cria mascle d'una espècie mediterrània que s'havia desorientat

Alba Tarragó
2 min
Els tècnics intenten salvar una cria de dofí al Port d'Alcúdia

PalmaTreballadors de la Fundació Palma Aquarium han intentat rescatar aquest dimarts dematí una cria mascle de dofí de la Mediterrània al Port d'Alcúdia, on havia quedat varat després de desorientar-se del seu grup, suposadament. Una de les tècniques que l'ha atès, Deborah Morrison, explica que, malgrat els esforços, han hagut de practicar l'eutanàsia a l'animal perquè "no tenia cap possibilitat de sobreviure" a causa dls símptomes greus de l'encallament.

"Estava molt estressat. És una espècie acostumada a anar amb grans grups", detalla Morrison. El fet de tractar-se d'un "animal petit i sol a la costa" suposa un gran estrès, del qual aquest exemplar no s'ha pogut recuperar. "És una pena quan són cries tan petites", lamenta l'experta. Tot i això, agraeix l'avís que han rebut a primera hora del matí del 112 en identificar l'animal, atès que així li han pogut donar "una mort digna".

La treballadora assenyala que el dofí es podria haver desorientat amb el temporal que va afectar les Balears a principi de setmana. Sota aquestes circumstàncies, diu, "la mar escup els animals més dèbils". Morrison fa feina per a la Fundació Palma Aquarium, un centre de recuperació de la fauna marina que gestiona el COFIB, organisme del Departament de Protecció d'Espècies del Govern balear.

Cinc animals atesos durant l'estat d'alarma

Si bé durant l'estat d'alarma s'han pogut observar dofins a la costa en més d'una ocasió, l'experta aclareix que és un fenomen comú durant aquesta època de l'any i no considera que sigui resultat exclusivament de la davallada d'activitat a la costa. "Els dofins mulars –espècie diferent de la trobada aquest dimecres– van darrere els peixos petits amb el canvi de temperatura de l'aigua, de manera que canvien alguns patrons", puntualitza.

El recompte d'exemplars rescatats per la Fundació al llarg d'aquests dos mesos ascendeix a cinc: dos dofins morts i un de viu i una tortuga morta i una de viva, que resta des de fa tres setmanes en estat crític.

stats