Intel·ligència Artifical
Societat 02/05/2023

La intel·ligència artificial ja és capaç de 'llegir la ment' humana

Investigadors dels EUA creen un descodificador que transcriu el significat aproximat dels pensaments

3 min
Moment previ a una ressonància magnètica realitzada en el marc de l'estudi a la Universitat de Texas

BarcelonaLa intel·ligència artificial sembla no tenir límits. Si fins ara s'han desenvolupat sistemes que simulen el funcionament del cervell dels humans i interactuen amb ells, els últims avenços podrien permetre directament llegir la ment de les persones. Això és el que han aconseguit amb força precisió un grup d'investigadors de la Universitat de Texas a Austin (Estats Units), que han creat un "descodificador semàntic" capaç de transcriure el significat aproximat dels pensaments sense necessitat d'utilitzar cirurgia neuroinvasiva. Aquesta tècnica pionera, descrita en un estudi publicat aquest dilluns a la prestigiosa revista Nature Neuroscience, podria revolucionar la comunicació amb les persones que han perdut la capacitat de parlar, tot i que el seu ús també presenta riscos en termes de privacitat.

Com funciona exactament aquest descodificador? A través d'un sistema de ressonància magnètica funcional (IRMf) i d'una tecnologia semblant a la que utilitza ChatGPT, el dispositiu tradueix en un "flux continu de text" les històries que una persona escolta o imagina. "No recupera paraules exactes [...], però es pot recuperar la idea general", ha explicat l'estudiant de doctorat Jerry Tang, que ha liderat l'estudi juntament amb el professor de neurociència i ciències de la computació Alex Huth. Per desenvolupar-lo, primer van registrar l'activitat del cervell de tres participants mentre escoltaven fins a 16 d'hores d'històries narratives, per exemple, amb continguts tipus podcast. L'objectiu era crear un mapa del funcionament i reaccions cerebrals de cada individu a tall d'entrenament del descodificador per, posteriorment, sotmetre el dispositiu a la interpretació de noves històries.

Alguns dels pensaments descodificats amb intel·ligència artificial pels investigadors de la Universitat de Texas

En aproximadament la meitat dels casos el sistema va produir un text que coincidia en gran manera amb els significats de les paraules originals que sentien o imaginaven els participants. Així, per exemple, la frase "Encara no tinc el carnet de conduir", escoltada per un d'ells, va ser traduïda via intel·ligència artificial per "Ella encara no ha començat a aprendre a conduir". Una altra de les persones amb les quals es va fer la prova va sentir: "No sabia si cridar, plorar o sortir corrents. En lloc d'això, vaig dir: «Deixa'm en pau!»" I el descodificador va escriure: "Vaig començar a cridar i a plorar, i llavors ella va dir:«Et vaig dir que em deixessis en pau»". El descodificador també va ser capaç de descriure "amb precisió" diverses escenes de vídeos muts que es van fer veure als participants.

Riscos i limitacions

A diferència d'altres sistemes desenvolupats fins ara amb l'objectiu de llegir la ment, aquest nou dispositiu va més enllà de la traducció de paraules i frases soltes i, sobretot, no requereix implants en l'individu, cosa que el fa molt menys invasiu. Un pas endavant en la seva aplicació per a persones que, sigui fruit d'un accident cerebrovascular o una malaltia, no poden parlar, segons destaquen els autors. Alhora, admeten els riscos per a la privacitat de les persones d'un ús indegut d'aquest tipus de tecnologia, si bé en relativitzen l'abast. "Ens prenem molt seriosament la preocupació que es pugui utilitzar per a mals propòsits i hem treballat per evitar-ho", assegura Tang.

A part que ara per ara el sistema no es pot fer servir fora d'un laboratori a causa de l'equipament necessari, la persona analitzada ha de passar hores estirada en un escàner "perfectament quieta" i prestar "molta atenció" a les històries que escolta perquè el descodificador faci l'entrenament previ i, per tant, pugui funcionar bé, remarca Huth. "No es podrà fer servir el cervell de cap persona sense la seva cooperació", afegeix Tang. Aquesta anàlisi prèvia, a més, és individualitzada i no serveix per llegir els pensaments d'una persona diferent. Els resultats en persones no testades prèviament, en aquest sentit, es van demostrar inintel·ligibles, i el mateix va passar amb aquelles que, després de ser descodificades, van provar d'oposar resistència a nous intents amb pensaments aleatoris.

stats