Societat 28/09/2018

Més de 20 instituts de les Illes Balears participen en un projecte per mesurar l'impacte del canvi climàtic a les illes

Alumnes i professors recolliran mostres en diferents platges que seran analitzades pel Centre Oceanogràfic de les Balears

Carles Tudurí
2 min
Centre Oceanogràfic de Balears

PalmaUn total de 22 centres educatius de les Illes Balears contribuirà a un projecte científic europeu sobre l'impacte del canvi climàtic amb la recollida de dades a diverses platges balears. La Conselleria destinarà un total de 15.000 euros a aquesta iniciativa.

El projecte Secosta és un programa de ciència ciutadana a través del qual els centres de Secundària contribuiran al projecte europeu Soclimpact. Aquest és un projecte en el qual participa la Universitat de les Illes Balears i l'Institut Espanyol d'Oceanografia i que compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació i Universitat. L'objectiu del projecte és avaluar els impactes ambientals i socieconòmics del canvi climàtic sobre les illes europees i proposar estratègies de mitigació.

Aquest divendres el programa s'ha presentat als centres participants i s'ha donat a conèixer el calendari de tasques als docents que han assistit a la jornada de feina. La idea és que alumnes i professors escullin una zona de platja que monitoritzaran de forma periòdica. Per realitzar aquestes tasques es comprarà per a cada centre material tècnic bàsic, com sondes o baròmetres. El paper dels 22 centres de les Illes Balears serà el de construir aparells de mesura i recollir dades sobre el perfil de les platges, per tal de poder estimar com els afectarà el canvi climàtic.

Aquestes dades seran de gran ajuda per a la comunitat científica, ja que en aquests moments només es tenen dades de tres platges de les Illes.

El director general d'Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribes, ha explicat que es tracta d'un projecte de divulgació que beneficia tant els alumnes i els professors com els científics, ja que tindran una fotografia més completa del que passa a les nostres platges.

El director del centre Oceanogràfic de les Balears, Antoni Quetglas, també s'ha mostrat molt satisfet pel projecte i ha destacat que el mes de maig es farà una presentació a la UIB dels resultats en la qual podran participar els alumnes mateixos.

stats