Societat 12/08/2019

Inspectors de treball i agents de la policia fan una macrobatuda a Magaluf, l'Arenal i Sant Antoni

Un total de 48 locals d'oci i restaurants varen ser sorpresos per l'operatiu, alguns dels quals varen tractar d'impedir-hi l'accés dels funcionaris

Carles Tudurí
2 min
Imatge de Punta Ballena una nit d'estiu.

PalmaUn total de 48 locals d'oci nocturn i restaurants varen ser sorpresos a Magaluf, l'Arenal i Sant Antoni de Portmany per un ampli operatiu format per agents de policia i inspectors de treball per tal de detectar infraccions laborals que perjudiquen els treballadors, segons han explicat aquest dilluns el conseller de Model Econòmic i Turisme, Iago Negueruela, i la directora territorial de la Inspecció de Treball, Yolanda Robledo, que han donat alguns detalls d'aquesta actuació, que va tenir lloc la nit entre el 8 i 9 d'agost.

Durant l'operatiu, en el qual cada inspector anava acompanyat per una parella d'agents de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, els responsables d'alguns dels locals inspeccionats varen intentar evitar-hi l'accés dels funcionaris, la qual cosa pot derivar en una multa de prop de 10.000 euros. Tant Negueruela com Robledo han indicat que és prest per donar dades sobre l'actuació, però han confirmat que s'hi varen detectar infraccions greus, com la falta d'alta a la Seguretat Social de treballadors. La sanció per tenir un treballador estranger sense contracte també pot derivar en una multa de 10.000 euros.

L'operatiu va permetre realitzar 16 inspeccions a cada un dels llocs indicats i sembla que a Magaluf i a Eivissa és on s'han detectat més irregularitats. Aquesta actuació especial s'emmarca en el Pla per un treball digne 2018-2020, aprovat pel govern de Pedro Sánchez i a través del qual Inspecció de Treball ha signat convenis amb algunes comunitats autònomes com la de les Illes Balears. El Govern hi participa d'acord amb el seu pla de lluita contra la precarietat en el treball.

Per a aquest estiu a les Illes estan previstes 1.300 actuacions, però la de la setmana passada és l'única de caràcter extraordinària, que inclou operatiu policial, que s'ha efectuat. L'any passat es va realitzar una acció similar. Hi han participat 12 inspectors, cada un acompanyat d'una unitat policial. La funció dels agents és garantir l'entrada als locals i fer un control més efectiu del personal que hi està treballant, ja que és freqüent que amb l'arribada d'Inspecció de Treball alguns dels empleats irregulars tractin d'escapar-se del control.

stats