Societat 21/10/2020

L'allau d'inscripcions "desborda" el programa d'adopció de platges del GOB Menorca

S'han creat 79 grups amb les 1.500 persones que s'han sumat al projecte

Ivan Martin
2 min
La problemàtica dels microplàstics ha generat una resposta social sense precedents a Menorca.

MaóEl responsable de Medi Marí del GOB Menorca, Víctor Carretero, ha reconegut que estan “desbordats” per l’allau de peticions per formar part del programa d’adopció de platges, al qual ja s’han inscrit gairebé 1.500 voluntaris per preservar el litoral menorquí davant l’amenaça dels microplàstics, les espècies invasores i altres problemàtiques que l’afecten.

De fet, Carretero admet la seva sorpresa perquè “les previsions inicials eren de crear entre 10 i 15 equips i tenir un centenar de voluntaris. En aquests moments som pràcticament 1.500 persones, dividides en 79 grups, que s’encarreguen de preservar 90 platges, cales o trams del litoral”. I és que l’activitat a les oficines del GOB és frenètica amb l’entrada diària d’una mitjana de “sis o set” correus electrònics demanant informació i amb la voluntat d’inscriure’s. Carretero atribueix l’èxit de la iniciativa a “la conscienciació social dels problemes existents al litoral i les ganes de sortir de casa i estar en contacte amb la natura, especialment després del confinament”.

Els equips ja estan actius i duen a terme les primeres expedicions, alguna fins i tot amb sorpresa inclosa, com detalla el responsable de Medi Marí de l’entitat ecologista: “A Cala Viola hi van trobar un fardell de droga i a la formació prèvia que impartim no explicam com actuar davant una eventualitat d’aquestes característiques, així que caldrà revisar els protocols”.

Els equips d’adopció de platges es coordinen mitjançant aplicacions de telefonia mòbil o per correu electrònic i només un portaveu de cada unitat té contacte amb el GOB. Per aquest motiu, i davant la previsió de continuar creixent, Carretero ho té clar: “Necessitam una estructura més sòlida, amb més personal i recursos”. L’èxit del projecte ha aconseguit despertar l’interès de ciutadans d’altres territoris com Mallorca i Catalunya.

stats