Societat 19/10/2020

Els voluntaris del programa d'adopció de platges del GOB Menorca inicien les actuacions

S'han format més de 80 equips que preservaran el litoral menorquí

Ivan Martin
2 min
Sa Mesquida és una de les platges on s'ha actuat aquest cap de setmana.

MaóEls primers equips de persones inscrits al programa d’adopció de platges que impulsa el GOB Menorca han iniciat aquest cap de setmana les actuacions per retirar els plàstics de la costa i preservar l’entorn natural als arenals. La iniciativa, sorgida de la participació ciutadana, ha desbordat les previsions inicials de l’entitat ecologista, segons reconeix el responsable de Medi Marí del GOB, Víctor Carretero: “Estam molt contents i sorpresos al mateix temps perquè s’hi han inscrit més de 1.400 voluntaris, que es divideixen en més de 80 equips”.

Entre les primeres intervencions destaquen les efectuades a Cala Rafalet, es Talaier o les platges de Son Bou i sa Mesquida. La idea és incentivar la participació de la població en un projecte que apropa el medi marí; sensibilitza sobre les problemàtiques que afecten el litoral, com la contaminació per residus sòlids i microplàstics; utilitza metodologies, organitza voluntaris i potencia el treball en equip per protegir la mar.

El programa d’adopció de platges és pioner a les Balears i prèviament a l’acció del voluntariat s’ha impartit una formació, amb l’objectiu d’establir uns protocols unitaris. Està obert a qualsevol persona que vulgui contribuir (particulars, col·lectius, centres escolars, entitats, associacions o empreses) i es recomana un mínim de tres persones per grup i un màxim de deu.

Carretero detalla la formació que s’imparteix: “Explicam com actuar en cas de trobar una nacra viva, un banc de bords o espècies invasores. És important que s’adonin dels problemes del litoral, a banda de l’afectació dels plàstics”. Els equips de voluntaris faran un mínim de quatre actuacions anuals i s’organitzen a través de grups de WhatsApp. Les actuacions s’especificaran i entraran a una base de dades de l’Observatori Socioambiental de Menorca (Obsam), on seran analitzades i permetran extreure conclusions. El programa té el suport de Leader Pesca i la Fundació Marilles.

stats