Societat 22/11/2018

Inicien dilluns l'exhumació de la fossa de Santa Maria per cercar-hi l'exbatle de Búger

És l'onzena fossa que obre la Conselleria de Cultura, Participació i Esports aquesta legislatura

Ara Balears
1 min
Imatges de la segona fase d'exhumació de la fossa de Montuïri

PalmaEl Govern iniciarà el pròxim dilluns la intervenció a la fossa de Santa Maria per cercar les restes de l'exbatle de Búger, Joan Alemany Villalonga, d'Esquerra Republicana, segons ha informat la Conselleria de Cultura en un comunicat i publica l'Agència Efe.

La intervenció es farà amb una màquina excavadora petita i el temps estimat dels treballs d'excavació és d'una setmana. La informació històrica que es té de la fossa de Santa Maria prové del mapa de fosses comunes de Mallorca dels historiadors Lara Gelabert i Marçal Isern.

Es tracta de l'onzena fossa que obre la Conselleria de Cultura, Participació i Esports durant aquesta legislatura. Fins al moment, s'han exhumat també les fosses de Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles, Calvià, Marratxí, Llucmajor, Pou de Sant Lluís a Porreres, Pou de l'Àguila a Llucmajor i Eivissa. Així mateix, s'ha fet l'estudi de viabilitat de Son Coletes a Manacor.

Joan Alemany Villalonga, exbatle de Búger

Joan Alemany Villalonga era diputat provincial i en el moment de l'alçament militar tenia 47 anys i estava casat. Segons les dades disponibles en l'actualitat i que explica Efe, Villalonga havia intentat fugir per mar i es va acabar amagant a Pòrtol, on va ser detingut pels falangistes, que el torturaren i l'assassinaren prop del cementeri de Santa Maria, on fou enterrat.

No existeix cap causa judicial, cap llibre de registre del cementeri ni cap document oficial que aporti informació sobre la localització del lloc on fou enterrat. Segons els testimonis, el cos se situaria en el quadrant dret de la zona antiga del cementeri, on els anys 80 col·locaren una placa per honorar-lo.

stats